Biënnale van Venetië

Zijdelings in Venetië

De 60e Esposizione Internazionale d’Arte in Venetië duurt nog tot en met 24 november. Het aanbod is overrompelend uitgebreid. Daarom, en omdat we weten dat velen de rust van de nazomer kiezen om erheen te gaan: het najaar van de Biënnale in twintig tips, in de volgorde van een persoonlijke voorkeur.

TEKST: Ben Herremans

Giardini en Arsenale vormen het basispakket van de Biënnale van Venetië. Voor beide plekken trek je met gemak een hele dag uit. Dan heb je al menig nationaal paviljoen bezocht en de hoofdtentoonstelling Strangers Everywhere bekeken. Maar wat daarna? Uit de tientallen ‘collateral events’, dertig alleen al in samenwerking met de organisatie en nog tal van andere los ervan, volgen er hier twintig.

1. Con i miei occhi in Paviljoen van de Heilige Stoel, in de vrouwengevangenis van Giudecca

Het Vaticaan installeerde zijn paviljoen in de vrouwengevangenis van Giudecca. Teksten en beelden sluiten aan bij het historisch narratief van de plek. Vrouwelijke gevangenen hadden inspraak in de selectie en leiden de bezoekers rond. Reserveren en je registreren is noodzakelijk en er gelden veiligheidsmaatregelen.

2. William Kentridge, Self-Portait as a Coffee Pot in Arsenale Institute for Politics

Aangereikt in voor- en namiddagsessies: een halve dag duurt de film van de Zuid-Afrikaan William Kentridge. Self-Portrait as a Coffee Pot wordt onderverdeeld in negen episoden van elk ongeveer dertig minuten.