Dulwich Picture Gallery

Verborgen schatten in Londen

London is the place for you’ als het om kunst kijken en kopen gaat. Artistiek Londen herbergt absolute schatten. En dan gaat het niet alleen om National Gallery, British Museum en V&A. Wijk eens van de gebaande paden af en zoek de steegjes en randgebieden van The Old Smoke op. Daar vind je verrassende ‘hidden gems’. Mocht jij tijdens het struinen op nog zo’n verborgen pareltje stuiten, dan horen we dat graag.

DULWICH PICTURE GALLERY

Dulwich Picture Gallery, in het zuiden van Londen, huisvest niet alleen een van de mooiste collecties oude meesters in Groot-Brittannië, maar is er bovendien ook de oudste publieke kunstgalerie. Geopend in 1817 werd het pand in opdracht van schilder en oprichter Sir Francis Bourgeois (1753-1811) speciaal gebouwd met de bedoeling zijn collectie toegankelijk te maken voor het publiek. Die collectie kwam tot stand toen Bourgeois eind 18e eeuw samen met handelspartner Noël Desenfans (1744-1807) door Europa reisde om een koninklijke kunstcollectie samen te stellen voor de Poolse koning Stanislaus Augustus. Bourgeois gaf zijn vriend en Regency-architect Sir John Soane de opdracht om Dulwich Picture Gallery te ontwerpen. Zijn ontwerp was toen innovatief door de indirecte zenitale lichtinval, een principe dat galeries en musea nu algemeen toepassen. De permanente collectie oude meesters is rijk aan Franse, Italiaanse en Spaanse barokschilderijen en Britse portretten van de Tudorperiode tot de 19e eeuw. Maar je vindt er ook bekende werken van onder anderen Rembrandt, Rubens, Gainsborough, Veronese en Murillo. Ook een collectie 18e-eeuws Frans en Engels meubilair, geschonken door Desenfans’ vrouw Margaret Morris, wordt gepresenteerd. Daarnaast presenteert de galerie tijdelijke tentoonstellingen en publieke evenementen. Nog tot 03-11 kun je de expo Yoshida: Three Generations of Japanese Printmaking bezoeken.

WILLIAM MORRIS GALLERY

In Lloyd Park in Walthamstow, ten noordoosten van Londen, bevindt zich William Morris Gallery. Het grote Georgiaanse huis, waar Morris (1834-1896) zijn kinderjaren doorbracht, werd ingericht tot galerie die de culturele nalatenschap van deze 19e-eeuwse kunstenaar, schrijver, ontwerper en socialistisch activist eert.