Curated Mix Brussels

Curated: van eclectisch tot radicaal minimaal

Met de gloednieuwe beurs Curated zet Mix Brussels haar DNA als vlaggenschip voor Belgisch collectible design extra kracht bij. Als eerste curator van dienst selecteerde interieurarchitect Lionel Jadot 45 (inter)nationale studio’s.

TEKST: Elien Haentjens

Anderhalf jaar geleden heropende het voormalige Royale Belge in Watermaal-Bosvoorde de deuren als Mix Brussels: 25.000 vierkante meter van het iconische kantoorgebouw, dat architecten René Stapels en Pierre Dufau in 1967 ontwierpen, werd omgevormd tot een combinatie van een hotel, coworking, restaurants en een sport- en wellnesscentrum. Voor de inrichting van dat alles engageerde Lionel Jadot niet alleen de ontwerpers die in het door hem opgerichte Zaventem Ateliers werken, maar ook circa 25 andere studio’s. Dat maakt van het project een levendige vitrine voor Belgisch design. Met de beurs Curated breit Mix Brussels nu een vervolg aan die insteek.
Als bedenker van het DNA van het hotel is de Brusselse interieurarchitect, designer en autodidact de curator van de eerste editie. “De stukken van de 45 studio’s staan verspreid over de publieke ruimtes van het hotel. Een bezoek aan de beurs is dus tegelijk een wandeling door het gerenoveerde gebouw”, vertelt Jadot. “Daarom houden we de scenografie zo sober mogelijk: geïnspireerd door Dogville van Lars von Trier combineren we eenvoudige lijnen en hoeken voor de afbakening van de stands, en ook de stands zelf houden we zo clean mogelijk. Samen met de deelnemers streven we naar een museale opstelling van de stukken. ‘Less is ook hier more.”

VAN BAKSTEEN TOT MEUBEL

Naast unieke stukken zijn er kleinschalige reeksen in de meest uiteenlopende vormen en materialen. Zo werken de Fransman Aurélien Veyrat en de in Berlijn gevestigde Max Funkat allebei met bouwmaterialen. Funkat herdenkt in zijn sculpturale Klinker Chair de vorm en functie van een muur.