COLLECT en décembre 2019

Christien Meindertsma

Ze was een van de ambassadeurs tijdens de jongste Dutch Design Week en reisde tussendoor naar Londen voor de uitreiking van de Earthshot Prize. In opdracht van Prins William ontwierp ze de trofee. Hoewel haar leerkrachten aan Dutch Design Academy haar werk niet onmiddellijk begrepen, maakt het nu deel uit van de meest prestigieuze museumcollecties.

Tarot: de Renaissance in het klein

De allervroegste tarotkaarten die we kennen komen uit het Italië van de 15e eeuw. Door de daaropvolgende eeuwen heen hebben de onnavolgbare wegen van het lot deze wonderbaarlijke miniatuurtjes van de adellijke hoven naar hedendaagse privécollecties gebracht. Vandaag kunt u ze gaan bekijken in het Musée Français de la Carte à Jouer.

Oosterse inspiraties voor Cartierhuis

Het Franse luxehuis Cartier oogstte wereldfaam met zijn juwelen in guirlandestijl. Sinds 1904 creëert het stukken geïnspireerd op de geometrische vormen van de islamitische kunst, ontdekt in boeken over architectuur en versieringen. Het Musée des Arts Décoratifs, in Parijs, houdt momenteel een tentoonstelling over de invloed van de islamitische kunst op de juwelen en kostbare objecten ter wereld gebracht door het beroemde huis, van het begin van de 20e eeuw tot nu. De stukken getuigen van het ontstaan van een nieuwe, uitgesproken moderne esthetiek.

Claus Sluter herontdekt

In maart 2021 verrijkte het Rijksmuseum in Amsterdam zijn indrukwekkende collectie Nederlandse werken met een werk van een kunstenaar voor wie het museum al lang belangstelling koesterde: Claus Sluter. De sculptuur van bukshout verbeeldt een Calvarie: de kruisiging van Christus, met Maria en de apostel Johannes. De kunstenaar kwam een tijdje geleden weer in de belangstelling dankzij de bestseller De Bourgondiërs van Bart Van Loo. In de 14e eeuw speelde Sluter een belangrijke rol in de bloei van de Bourgondische kunst. De herontdekking van deze sculptuur van een van de grootste meesters van de middeleeuwse beeldhouwkunst herinnert ons eraan hoe geniaal en vernieuwend hij was. Het is een verbluffend staaltje van zijn technisch vakmanschap en het zowel complexe als heldere naturalisme waar hij zijn faam aan dankte.

Josef Hoffmann, voorloper van art deco

‘Geen nutteloze ornamenten’: dat had het credo van de Oostenrijker Josef Hoffmann kunnen zijn. Al van meet af aan was hij geboeid door de rationalistische theorieën van zijn landgenoot Otto Wagner, zijn leerkracht architectuur. Toen hij de Britse experimenten op het gebied van sierkunst ontdekte, versterkte dat nog meer zijn drang naar soberheid, die hij deelde met de andere kunstenaars van de Wiener Werkstätte.

Sol LeWitt: De prijs van een idee

Nog tot begin mei 2022 houdt het Joods Museum van België een grote tentoonstelling over de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt. Deze representant van het minimalisme en hogepriester van het conceptualisme hertekende in zijn eentje de contouren van de markt door het sacrosancte kunstwerk te dematerialiseren.

De verzamelaar in Lagerfeld

Deze herfst en in de lente van volgend jaar gaat bij Sotheby’s de collectie van Karl Lagerfeld onder de hamer. Het ensemble komt uit zijn woningen in Frankrijk en Monaco en telt meer dan duizend lots. Het vormt een afspiegeling van de man, de mythe en de uitgelezen smaak van de geniale couturier. Modeliefhebbers zullen op deze veiling zeker aan hun trekken komen.

Guy Pieters

Kunsthandelaar Guy Pieters realiseerde dit jaar mee Christo’s laatste droom: de Arc De Triomphe inpakken. Maar waar droomt de kunsthandelaar zelf nog van? En wat vindt hij van Jan Fabres proces, NFT’s en de revival van de schilderkunst? “Omdat ik absoluut nooit een biografie wil, heb ik zelfs al mijn archieven grotendeels vernietigd.”

ACHETEZ VOTRE ÉDITION NUMÉRIQUE

Acheter un numéro numérique d'une publication existante.