COLLECT en décembre 2019

Aankoopbeleid Museum van Elsene

De indrukwekkende collectie van het Museum van Elsene is na bijna 130 jaar goed voor meer dan 12.000 werken. Het is dan ook de op een na grootste openbare kunstverzameling van België. Tijdens de vijf jaar durende uitbreidings- en renovatiewerkzaamheden blijft het nieuwe kunstwerken aankopen, daartoe tweejaarlijks ondersteund door de gemeente met € 180.000.

Kunst aan Zet

Begin april kopte De Standaard dat het renteloos kunst kopen (nog) geen hit was. Kunst Aan Zet, dat vier jaar geleden opgericht werd om een breed publiek met een renteloze lening kunst te laten kopen, zou onder de verwachtingen presteren. Maar is dat wel zo? Ondanks de trage opstart heeft het aantal leningen vorig jaar een vlucht genomen, en de vooruitzichten worden alleen maar rooskleuriger.

De affaire Ruffini

Het probleem van vervalsingen heeft altijd bestaan op de kunstmarkt. Een pijnlijk voorbeeld daarvan is de affaire Ruffini. De Franse journalist Vincent Noce bracht na lang onderzoek aan het begin van de lente een spannend boek over die affaire uit. Hij beschouwt de zaak als ‘het grootste mysterie van de kunstwereld’. Wij hadden een gesprek met de auteur.

Jean-Henri Riesener

Jean-Henri Riesener was een van de befaamdste meubelmakers van de 18e eeuw. Na de dood van zijn meester Jean-François Oeben voltooide hij het fameuze cilinderbureau bestemd voor de Franse koning Lodewijk XV en werd zo meteen de favoriete meubelleverancier van de koninklijke familie, vooral van koningin Marie-Antoinette. Als meubelmaker haalde hij een ongekend niveau van perfectie.

Maria van Oosterwijk

In de Gouden Eeuw stond de Nederlandse schilder Maria van Oosterwijk in hoog aanzien. De zeldzame stillevens van haar hand kunnen tegenwoordig weer rekenen op de belangstelling van de kunstmarkt. Terecht, want door haar talent en de subtiele elegantie van haar uitgesproken vrouwelijke toets heeft ze het genre van het bloemstuk naar een ongekend niveau getild. Zo subliem waren haar schilderijen dat zelfs de grootste vorsten uit haar tijd erdoor bekoord werden.

Lepels

Lepels werden in de oudheid al gebruikt en tref je tegenwoordig aan in alle continenten in heel uiteenlopende vormen. Van de paplepel tot de mokkalepel, in alle denkbare materialen, van de meest courante tot de meest kostbare. Ook bij rituelen worden lepels ingezet. Wist u dat dit zo vertrouwde keukengereedschap tal van metamorfosen heeft ondergaan? Dat laten we hier zien aan de hand van een aantal fraaie exemplaren.

Prentkunst

Start de drukpersen: grafiek is het ideale medium voor de beginnende verzamelaar. Met eindeloze expressiemogelijkheden en grote oplagen is de prentkunst van oudsher geliefd bij kunstenaar en verzamelaar. Wat zijn de verschillende technieken binnen prentkunst? Welke kunstenaars waagden zich aan welke kunstvorm en waarom? COLLECT gidst de aspirant verzamelaar door de waaier van de prentkunst.

Zwarte vrouwelijke kunstenaars

Zanele Muholi, Kara Walker, Lynette Yiadom-Boakye en Njideka Akunyili Crosby. Kende u deze namen nog niet, dan komt daar in de nabije toekomst wellicht verandering in. Vrouwelijke kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora krijgen wereldwijd voor het eerst de aandacht die ze verdienen. Waar komt die shift vandaan? En groeien de verkoopprijzen proportioneel?

ACHETEZ VOTRE ÉDITION NUMÉRIQUE

Acheter un numéro numérique d'une publication existante.