COLLECT en décembre 2019

Karin Borghouts, op zoek naar Vincent

Al op jonge leeftijd verhuisde Vincent van Gogh (1853-1890) vaak. Hij kon nooit lang op dezelfde plaats blijven wonen. In Cuesmes, in de Belgische Borinage, besliste hij kunstenaar te worden. Alles samen zou hij zo’n 900 schilderijen en 1.100 werken op papier creëren. Na een brand in de woning van haar ouders viel het oog van de Antwerpse fotografe Karin Borghouts (°1959) op een deels verbrande reproductie van een schilderij van Van Gogh. Het wakkerde haar interesse voor de kunstenaar aan. Voor haar nieuwe reeks volgde ze het spoor van Vincent, van zijn geboortestad Zundert tot in Auvers-sur-Oise, waar hij tragisch aan zijn einde kwam.

Art on Paper

Het cultuurseizoen openen met een kunstbeurs? Dat klinkt in deze tijden veelbelovend. Art on Paper, het frisse forum voor de veelzijdigheid van papier, vindt opnieuw onderdak in BOZAR. Een win-win situatie voor alle betrokkenen. Charlotte Crevits vormt samen met Joost Declercq de komende drie jaar een artistiek duo dat de beurs een nieuw elan moet geven.

Jurassic Art? In de ban van dino’s

Op veilingen kunnen ze altijd weer rekenen op grote belangstelling. Sinds de dinosauriërs hun klauwen hebben gezet in de kunstmarkt worden voor grote skeletten steeds hogere bedragen neergeteld. En de top lijkt in deze nichemarkt nog lang niet bereikt. Zo gaat op 21 oktober Binoche & Giquello in Hôtel Drouot in Parijs over tot de veiling van de resten van Big John, zoals het skelet wordt genoemd, en experts verwachten een opbrengst van € 1.200.000 tot 1.500.000.

Claude de Marteau: collectie van een avonturier onder de hamer

In de lente van 2022 gaat bij Bonhams de collectie van de Belgische verzamelaar Claude de Marteau onder de hamer. Van 9 tot 19 september kan je ze alvast bewonderen op een tentoonstelling in Brussel. Daarna reist de expo verder naar Hongkong, Parijs en Genève. COLLECT schetst een portret van deze hoogst ongewone en opvallend discrete verzamelaar.

Artemisia, kwaliteit of sensatie?

Na National Gallery in Londen opent Rijksmuseum Twenthe op 26 september een tentoonstelling over het leven en werk van Artemisia Gentileschi (1593- na 1654). Maar liefst twintig schilderijen zullen in Enschede te zien zijn naast evenveel werken van (mannelijke) tijdgenoten. Haar oeuvre en levensverhaal maakten van de Italiaanse barokschilder een icoon. Al tijdens haar leven was ze beroemd en had ze veel succes. Wat is haar positie in de hedendaagse kunstmarkt?

Stof tot nadenken

Textiel is van alle tijden en alle delen van de wereld, en overal ondergaat het medium evoluties en trends. In onze omgeving, waar textielnijverheid een eeuwenlange geschiedenis heeft, lijkt kunst uit vezels aan een revival bezig te zijn. Het medium is niet langer een randfenomeen maar manifesteert zich overal binnen de beeldende kunsten in de lage landen. Textiel heeft zich bij ons als geen ander medium geëmancipeerd, met dank aan pioniers die de weg wijzen en kunstenaars die weigeren in hokjes te denken.

Exotisme als stijlbreuk voor Modigliani en Picasso

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het overlijden van Modigliani brengt het Weense Albertina Museum hulde aan het monstre sacré van de moderne kunst, die op 35-jarige leeftijd berooid overleed aan tuberculeuze meningitis. De tentoonstelling belicht de invloed van de Afrikaanse esthetiek op zijn oeuvre, dat hier een dialoog aangaat met werken van tijdgenoten, zoals Picasso, zelf ook sterk beïnvloed door de Afrikaanse kunst, de maskers en de beelden in het bijzonder.

Francken, een briljante Antwerpse dynastie

In de Francken-dynastie is er één waar je niet naast kunt kijken: Frans II. Deze buitengewoon begaafde kunstenaar, een tijdgenoot van Rubens, stond bekend om zijn heel eigen, geraffineerde stijl. Opvallend was ook de grote diversiteit van de thema’s die hij behandelde en de indrukwekkende omvang van zijn oeuvre. Hij overspoelde de Antwerpse markt met zijn werken. Ook nu nog duiken er geregeld op in veilingzalen. Vooral in Frankrijk is er veel belangstelling. Naar aanleiding van de tentoonstelling in het Musée de Flandre in Kassel blikken we terug op zijn productie.

ACHETEZ VOTRE ÉDITION NUMÉRIQUE

Acheter un numéro numérique d'une publication existante.