COLLECT en décembre 2019
Wie zich na twee maanden zomerpauze opnieuw volledig wil onderdompelen in de creatieve scene, is in september in Brussel aan het juiste adres. Met Design September, Brussels Gallery Weekend en de viering van twintig jaar straatkunst van Farm Prod valt er heel wat talent te ontdekken.
Musée du Luxembourg brengt het verhaal van een buitengewone vriendschap tussen twee iconen van de 20e eeuw: Pablo Picasso en Gertrude Stein. Hij was de grondlegger van het kubisme en de picturale avant-garde, zij stond aan de spits van de literaire avant-garde. Zijn nalatenschap is indrukwekkend, de hare is dat al evenzeer. Maar wie en hoe bijzonder was die vrouw nu precies?
Met Carlo Bugatti begon een heuse familiesaga, die nog steeds fascineert. Hij was de vader van de beroemde beeldhouwer Rembrandt Bugatti, befaamd om zijn bronzen dierensculpturen, en van de niet minder befaamde autoconstructeur Ettore Bugatti. Carlo Bugatti maakte aan het begin van de 20e eeuw naam als ontwerper van uitgelezen meubelen, in een onvergelijkelijke stijl.
De beroemde oude meesters zijn vaste waarden in de kunstgeschiedenis en hebben in principe niet te lijden onder de veranderende mode. Hun ouder-dom is echter tegelijk ook een handicap: oude iconografie en de mythologische, historische en religieuze verwijzingen vallen tegenwoordig bij veel minder mensen in de smaak, ondanks het grote succes van de recente Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum.
Honderd jaar geleden werd de Catalaanse kunstenaar Antoni Tàpies geboren. In bijna zeventig jaar, van 1940 tot 2011, creëerde hij zo’n negenduizend werken, waarin de materie een opvallend belangrijke rol speelt. BOZAR in Brussel toont dit najaar een volledig overzicht van zijn oeuvre.
De familie Brueghel speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de Vlaamse schilderkunst. Te beginnen met stamvader Pieter Brueghel de Oude. Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch toont maar liefst vijf generaties schilders van deze beroemde schilderdynastie.
In ruim vier decennia heeft Ai Weiwei een indruk-wekkend, uiterst gevarieerd en paradoxaal oeuvre tot stand gebracht. Als kunstenaar en activist put hij inspiratie uit zijn eigen levensloop en de wereldgebeurtenissen. Dat zijn meteen ook de bronnen van zijn woede, ironie en empathie. Een overzichtstentoonstelling in Rotterdam laat ons kennismaken met de vele facetten van zijn werk.
Simultaan wijden Campo & Campo (met 136 schilderijen) en Museum De Reede (met 35 grafische unieke werken op papier) dankzij twee bevlogen kunstverzamelaars, een tentoonstelling aan de ‘vergeten’ kunstschilder Kurt Peiser. Een van de intitiatiefnemers licht toe. En vooral spreken we met Pierre Buch, die de werken selecteerde, over zijn getalenteerde grootvader.