COLLECT: your reference in art, antiques and design

Schatten uit de bronstijd

De bronstijd wordt doorgaans als de eerste bloeitijd van de Europese cultuur gezien. Het is de periode die aanbrak rond 2.700 v.C. en tot ongeveer 800 v.C. duurde. De volkeren die toen op ons continent leefden, worden vaak gezien als primitief, maar lieten niettemin objecten van uitgelezen makelij na. Bij gebrek aan geschriften weten we weinig over hun sociale, politieke en culturele organisatie. En juist door dat gebrek aan kennis krijgt de verbeelding de vrije loop. De geromantiseerde geschiedenis van de natiestaten deed daar nog een flinke schep bovenop. Een van de vele paradoxen van die nog altijd raadselachtige periode is het verbluffende vakmanschap van de ambachtslieden, van wie de meesten in kleine gehuchten van amper een tiental woningen leefden.

Kunstkopen na de brexit

Eindelijk, na veel wikken, wegen en schipperen, is de Brexit-deal rond. Kunsthandelaren, veilinghuizen en transportbedrijven weten na vier en een half jaar onzekerheid nu op zijn minst waar ze aan toe zijn. Terwijl het nieuwe jaar uit de startblokken schiet worden – door de ruis van de aanhoudende pandemie heen – de eerste gevolgen van de afsplitsing merkbaar. We polsten naar de ervaringen van een aantal spelers in de kunstwereld, waaronder Philippe Henricot van Colnaghi London.

Henri Matisse

Henri Matisse, Meester en leerling 150 jaar na zijn geboorte is Henri Matisse (1869-1954) alomtegenwoordig. Dit najaar is hij terug van nooit weggeweest in Parijs, waar het Centre Pompidou een groot overzicht van zijn werk toont. Zijn proces, waar hij graag over schreef, wordt nog steeds bestudeerd. Zijn technieken, zoals het knip- en plakwerk aan het einde van zijn carrière, Continue Reading

BUY A DIGITAL NUMBER

Buy a digital number of an existing publication.