In het April-meinummer van COLLECT

Aboriginal art

Hedendaagse kunst geïnspireerd op tradities die duizenden jaren oud zijn: dat lijkt behoorlijk paradoxaal, en toch is dat de simpelste definitie van de kunst die tegenwoordig wordt gecreëerd door Aboriginals in Australië. De kunst van de Aboriginals is levendiger en diverser dan ooit. COLLECT laat u kennismaken met deze unieke wereld, met zijn complexe symboliek, waar eeuwenoude tradities en moderniteit hand in hand gaan.

Kunstenaarsestates

Sinds enkele jaren halen galeries voor hedendaagse kunst steeds vaker estates en nagelaten werken van kunstenaars binnen.Het zou ook zonde zijn deze – lange tijd verwaarloosde – markt links te laten liggen, want er liggen schitterende opportuniteiten te wachten.

Haags porselein

Sommigen zijn er gek op, anderen laten het links liggen. Haags porselein wordt vandaag steeds vaker als een tweederangs product gezien, want “het is toch helemaal niet in Den Haag gemaakt?” Toch is deze stelling niet helemaal verdiend. Wij vertellen u waarom. Bovendien zet het Kunstmuseum Den Haag dit bijzonder staaltje aan Haags historisch vakmanschap in de kijker.

Verslaafd aan keramiek

Wat een heerlijk gevoel is het dat er mensen zijn die voor ons een pad banen. Ze kijken, zien alles als eerste, gaan na wat gebeurt en brengen het onder de aandacht. Zo iemand is Tanya Rumpff, conservator moderne en actuele keramiek bij Keramiekmuseum Princessehof. Voordat ze in oktober met pensioen gaat geeft ze in Leeuwarden nogmaals het beste van zichzelf in de expositie Huid & Haar, het resultaat van zes jaar verzamelen met een bijzondere gevoeligheid voor de zichtbare en tastbare laag en de opgebouwde dieptes en visies in keramiek.

De portefeuille van Napoleon

Op 5 mei is het 200 jaar geleden dat Napoleon zijn laatste woorden sprak. Om het leven van de keizer te vieren pakken musea wereldwijd uit met topstukken uit openbare en private collecties. Wie verzamelt deze objecten? En waarom zorgt Napoleon na twee eeuwen voor een markt die blijft stijgen?

De vele vrienden van Antony Hudek

Antony Hudek, de nieuwe directeur van MDD, weet als geen ander hoe belangrijk goede vriendschappen voor een museum kunnen zijn. Schijnbaar moeiteloos onderhoudt hij banden met andere musea, kunstenaars en buurtbewoners, maar ook met wat hij ‘high-end friends’ noemt. “Zolang de rollen duidelijk zijn en het publiek ze kan onderscheiden, zie ik geen probleem.”

Juwelen uit de Renaissance

Terwijl in de loop van de 15e eeuw de Europese samenlevingen ingrijpende veranderingen ondergingen, begon de kunst zich te inspireren op de Grieks-Romeinse oudheid. Juwelen horen bij de mooiste staaltjes van de Europese Renaissance.

Haren binden in stijl

Haarspelden horen bij de oudste en meest gebruikte accessoires uit de menselijke geschiedenis. Je haar bijeenhouden kun je evengoed op een elegante manier doen. Dus werden haarspelden heuse sieraden en droegen ze er zo toe bij om de standing van de drager in de verf te zetten. COLLECT toont enkele fraaie exemplaren.