In het novembernummer van COLLECT

Miguel Berrocal

Was er de afgelopen decennia weinig belangstelling voor de jaren 1970, sinds enige tijd neemt de interesse sterk toe. Dat geldt voor de mode uit die jaren, maar nog meer voor het interieur. Wellicht vormt die periode een inspiratiebron voor creatieve geesten omdat ze wat lijkt op onze tijd, met hoop, maar ook met grote economische, sociale en ecologische uitdagingen. Als er één kunstenaar is die de geest van de interieurs van de seventies belichaamt, dan is het wel de Spaanse beeldhouwer Miguel Berrocal, wiens befaamde ‘puzzelsculpturen’ van messing, staal en chroom nu weer een zeker succes kennen.

Antica Namur

Geen beurs in België die zo uitblinkt in een vriendschappelijke sfeer en gezelligheid als Antica Namur. Het beste wat Wallonië te bieden heeft komt samen in de ongedwongenheid, de toegankelijkheid en gastvrijheid van deze Fine Arts Fair. "Wie naar Antica Namur komt, krijgt een totaalbeleving voorgeschoteld”, aldus beursdirecteur Diane Kervyn de Volkaersbeke.

Chinees zilver

Minder bekend dan porselein, maar minstens zo verfijnd. Chinees zilver werd tussen 1780 en 1940 gemaakt en - voornamelijk - naar het Westen verscheept. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk vond dit exportzilver een dankbare afzetmarkt. COLLECT wijst beginnende verzamelaars de weg, met de hulp van expert en handelaar Alexander Pushkin. “Het eerste object dat een beginnende verzamelaar van Chinees zilver zou moeten kopen? Een boek.”

Het ‘bizarre’ succes van Clarice Cliff

Wat als het talent van een jong meisje wordt ontdekt en er in wordt geïnvesteerd? Wat als ze dankzij haar commerciëel inzicht zou uitgroeien tot een levende legende? Al van kinds af aan liep Clarice Cliff na schooltijd rond in de vele keramiekfabrieken in haar woonplaats Tunstall. Niet alleen haar ouders maar ook de directeur van de fabriek waar ze later werd tewerkgesteld merkten haar talent op. Al snel zou ze uitgroeien tot een succesvolle kunstenaar en zakenvrouw. Het leven van Clarice Cliff was zo opmerkelijk dat er deze maand een film over haar leven verschijnt.

Martin Margiela revealed

Een uitdaging: let op een kunstbeurs, galeriebeurs of museum eens op de kleding van de mensen rondom u. Dikke kans dat velen Maison Martin Margiela dragen, herkenbaar aan de even discrete als opvallende vier steken achteraan in de nek waar het etiket zit. Sinds de Limburgse modeontwerper Martin Margiela in 1988 zijn eigen merk lanceerde werd zijn kleding een soort uniform van de curators, galeristen, verzamelaars en kunstminnaars. Toen Martin Margiela in 2009 uit de modewereld stapte, werd er gefluisterd dat hij kunstenaar was geworden. Nu pas komt hij voor het eerst naar buiten, met een grote tentoonstelling in Parijs en een contract bij galerie Zeno X in Antwerpen. 

Helmut Newton

De Duitser Helmut Newton (1920-2004) was een icoon van de Amerikaanse fotografie, gespecialiseerd in mode en portretten. Zijn onnavolgbare stijl ontstond in de jaren 1960, in Parijs, waar hij werkte voor toonaangevende modebladen, zoals Vogue. Hij aarzelde niet de modellen uit de traditionele fotostudio te halen en ze te laten poseren op straat, in een even krachtige als sensuele mise-en-scène. Dat was het handelsmerk van deze fotograaf: de traditionele manieren om mensen in beeld te brengen voortdurend in vraag stellen. Tot aan het einde van zijn leven zou hij de grenzen van het traditionele, vaak conformistische vak blijven verleggen.

NFT’s: een zeepbel of de kunst van morgen?

Dit jaar zagen we een digitaal marktsegment een hoge vlucht nemen: dat van de NFT’s (Non Fungible Tokens). De reacties in de kunstwereld liepen uiteen, van verbijstering tot enthousiasme. Voor de oude, eerder vastgeroeste garde, was de schok des te groter toen zelfs traditionele marktspelers zoals Christie’s en Sotheby’s, Art Basel en recentelijk ook het British Museum in Londen en de Hermitage in Sint-Petersburg een graantje wilden meepikken van de indrukwekkende veilingresultaten die tegenwoordig met die nieuwe technologie worden behaald. Wat te denken van die trend? Hoe ver zal de bal rollen?

De Bronzen Ark

Het was een ongerepte maar wrede, ontembare natuur die haar intrede deed in de knusse interieurs van de Franse bourgeoisie. Een huivering, in brons gegoten. Op schouwen en pronktafeltjes verscheurden leeuwen en jaguars hun prooi, steigerden olifanten en stonden beren op hun achterste poten. Bronzen dierensculpturen waren er ook in de oudheid al maar het meeste succes hadden ze in het 19e-eeuwse Frankrijk, en wel om verschillende redenen. De grote sterren en ook tal van Belgische kunstenaars staan vandaag opnieuw in de belangstelling.

 

Volg COLLECT op Instagram!