Art Basel is een venster op de markt van de hedendaagse kunst en de heersende trends. De Zwitserse beurs is in de loop der jaren uitgegroeid tot meest invloedrijke ter wereld, met een nog steeds groeiend aantal bezoekers. Voor de deelnemende galeries en de (gefortuneerde) verzamelaar is dit een van de hoogtepunten van het jaar.
Signac, Matisse, Chagall, Calder, Miró, Picasso: tal van kunstenaars hebben zich in het Zuid-Franse Saint-Paul-de-Vence gevestigd. Aangetrokken door de warmte van zijn stenen, de eeuwenoude vestingmuren en het zachte licht. Al die grote en minder grote namen vielen voor de charme van dit middeleeuwse dorp en droegen zo zelf bij tot de mythevorming.
In België was Anna Boch, die vanaf 1880 debu-teerde met haar kunst, lange tijd een van de bekendste vrouwelijke schilders. In de loop van de 20e eeuw raakte ze echter op de achtergrond. De tentoonstelling in het Oostendse Mu.ZEE herstelt haar nu in ere en geeft deze veelzijdige kunste-naar wellicht tot zelfs buiten de landsgrenzen de bekendheid die haar toekomt.
Museum Catharijneconvent brengt een indrukwekkende ode aan Antwerpen. Een groot aantal topstukken van Vlaamse en Hollandse meesters is in Utrecht te zien. Bottom line: zonder Antwerpen met zijn 16e-eeuwse kunstmarkt naar bijna moderne snit zou de bloei van de Hollandse schilderkunst in de 17e eeuw niet mogelijk zijn geweest.
De laatste jaren stijgt de aandacht voor de pioniersrol van de École des Beaux-Arts in Casablanca in de jaren zestig, toen kunstenaars als Farid Belkahia, Mohamed Melehi en Mohamed Chabâa, de Italiaanse kunsthistorica Toni Maraini en de Nederlandse Berberkunstexpert Bert Flint het kunstonderwijs dekoloniseerden. Het was een Bauhausachtige aanpak, maar geënt op het eigen patrimonium.
Parels worden sinds mensenheugenis verwerkt in juwelen en zijn tegenwoordig zeer in de mode. Zowel mannen als vrouwen dragen dit natuurlijke kleinood. Op de laatste editie van het Met Gala waren parels alomtegenwoordig. De mode van het parelcollier belichaamt de vervagende gender-verschillen, een trend die wordt toegejuicht door de generaties Y en Z.
Gillis Goldman Fine Art, de gerespecteerde Brusselse galerie gespecialiseerd in laat 19e-eeuwse en vroeg 20e-eeuwse kunst, is over-genomen door Agnews uit Londen. Zorgt dat voor een smaakwissel? Of mogen we nog meer museale kwaliteit verwachten? Een gesprek met Eric Gillis en Noémie Goldman.
Christophe Gevers is een naam die bij niet zo gek veel mensen een belletje doet rinkelen. Toch was hij een van de belangrijkste en productiefste naoorlogse designers en architecten uit België. Zijn ontwerpen onderscheiden zich door hun zuivere lijnen, die zorgen voor een lichte, soepele en tijdeloze look. Gevers was vaandeldrager van de duurzaamheid avant la lettre.