In het Februarinummer van COLLECT

Tanguy Van Quickenborne

Kunstverzamelaar Tanguy Van Quickenborne kijkt terug op 2020. Volgt hij al die digitale initiatieven van galeries en beurzen even geboeid? Waarom opende hij een tentoonstellingsruimte voor zijn kunstcollectie in Otegem? Wat is het doel van zijn collectie? “Ik zoek graag de randjes op.”

Merovingische sieraden

De Merovingers vormen een heel apart hoofdstuk in de Europese kunstgeschiedenis, vooral door de creativiteit van hun edelsmeden. Op de markt zijn niet zo veel sieraden te vinden maar ze kunnen wel aardig wat opbrengen. We nemen die nog te weinig bekende kunst onder de loep, nu het Koninklijk Museum van Mariemont een tentoonstelling houdt over het Merovingische tijdperk.

Corneille de Lyon

Corneille, sinds het einde van de 19e eeuw bekend als Corneille de Lyon, was een van de belangrijkste Franse portretschilders van de Renaissance. Lange tijd was het onduidelijk welke werken nu precies van hem waren en net daardoor liet de erkenning op de kunstmarkt zo lang op zich wachten. We blikken terug op de carrière van de kunstenaar van Nederlandse origine die tegen het midden van de 16e eeuw in hoog aanzien stond aan het Franse hof.

Het glas van de keizer

Wanneer de Franse Jezuïeten rond 1685 aankomen in China - een eeuw na de Portugezen - hebben ze een duidelijke missie: de bevolking onderwijzen in wetenschap en cultuur. Ze presenteren aan keizer Kangxi ook de Europese glastechniek. Het is het begin van een Chinese fascinatie die resulteert in een bijzondere glasproductie.

Haute Bordure

Onder de titel ‘Haute Bordure' presenteert het Fries Museum een tentoonstelling over borduren in de mode. De rol die handgemaakt borduurwerk inneemt in de Nederlandse modegeschiedenis vanaf de 17e eeuw tot nu staat centraal. Van een paar met gouddraad versierde schoenen uit 1620 tot een rijk gedecoreerde japon van Koningin Máxima: borduurwerk was en is bedoeld om mee te pronken.

Mayakeramiek

Liefst 39 Meso-Amerikaanse schatten komen aan bod tijdens Quetzalcoatl: serpent met pluimen, de veiling van onder andere de collectie van Walter Van DenAvenne bij Christie’s Parijs. Maskers, miniatuurtempels en mortieren. Votiefsteles, vereringsbeeldjes en zo veel meer. Maar waar begonnen als je niet meteen thuis bent in het rijk van de Azteken en de Maya’s? Fatma Turkkan-Wille maakt ons wegwijs.

Gedrukt goud

Museum M Leuven pakt uit, letterlijk en figuurlijk. In het nieuwe gebouw van Stéphane Beel kwam prent na prent uit oude museummappen tevoorschijn. Eindelijk krijgen we zicht op een indrukwekkend prentenkabinet, 25.000 stukken sterk. Collectieregistrator Jochen Suy geeft ons een rondleiding door een verzameling zonder gelijke.

BRAFA in the galleries

Geen BRAFA om naar uit te kijken? Vergeet het maar. Om de vele handelaren die jaarlijks present zijn toch een platform te geven, organiseert de Belgische beurs ‘BRAFA in the galleries’. Gedurende vijf dagen openen verschillende deelnemers hun deuren met een bijzondere tentoonstelling. COLLECT vroeg alvast aan enkelen naar hun favoriete stuk. Hou ons in de gaten, want midden januari volgen er nog heel wat nieuwe verhalen online.