In het winternummer van COLLECT

Watch out for Bonhams

Als twee honden vechten om één been … Opgelet: Bonhams is aan een opmars bezig. Niet op het gebied van high-endveilingrecords, dat laten ze aan de twee grote namen over. Wel op het gebied van veilinglocaties (veertien ondertussen), specialisaties, veilingen en kopers. CEO Bruno Vinciguerra laat er geen twijfel over bestaan: Bonhams kocht dit jaar reeds vier uitmuntende veilinghuizen in vier verschillende landen. Maar daarmee is het spel nog niet gespeeld.

Art Antwerp: carte blanche voor hedendaagse kunst

“Elke nieuwe editie moet verrassend zijn en een verbetering van die ervoor”, zegt Nele Verhaeren, sinds juni managing director van Art Brussels en Art Antwerp. “Art Antwerp 2021 ontstond midden in de Covid-periode, maar de reacties van exposanten en bezoekers en een gezonde dosis zelfkritiek zorgden voor een bejubeld resultaat. Of deze Art Antwerp 2022 dan weer een vervolg zal krijgen, hangt enkel af van deze editie.”

Chinees goud: de Mengdiexuan-collectie

Al sinds het 3e millennium v.C. wordt in China goud bewerkt. De goudbewerking ontleenden de Chinezen aan de culturen uit de Euraziatische steppen. Uit goud vervaardigde voorwerpen vonden hun weg naar de hoogste kringen en groeiden in het keizerlijke China uit tot symbolen van macht. De Ecole des Arts Joailliers in Parijs presenteert een honderdtal gouden objecten, afkomstig uit de befaamde Mengdiexuan collectie.

Ingelijst staat netjes

Een lijst is meer dan zomaar een sierobject. Op subtiele wijze leidt ze de blik van de waarnemer naar het schilderij of de foto die ze omvat. Sommigen verzamelen lijsten vooral om hun sculpturale kwaliteiten, ongeacht wat erin zit. ‘Tegenwoordig aarzelen kopers niet meer om verschillende tijdperken met elkaar te combineren'

Filip de Marlier: botanisch realisme

In 2015 leerde een tentoonstelling in het Snijders&Rockoxhuis dat er in het Antwerpen van de 17e eeuw, in de schaduw van beroemde schilders als Rubens, Van Dyck en Jordaens, nog meer kunstenaars zich specialiseerden in bloemstukken. Met een verbluffende precisie beeldden zij de meest extravagante boeketten af. Een van hen was Filip de Marlier, die nu weer in de belangstelling van de kunstmarkt staat.

Anne Bonnet: de poëzie van het abstracte

Anne Bonnet wijdde haar leven aan de schilderkunst. In haar zoektocht van het animisme naar het abstracte werd ze geïnspireerd door ontmoetingen en reizen. In de loop der jaren vertaalde ze haar ervaringen uit het dagelijks leven in kleuren, vormen en ritmen. Hoewel ze een van de oprichters van de groep La Jeune Peinture Belge was, kreeg ze niet de erkenning die ze verdient. Haar buitengewoon subtiele oeuvre kunnen we nu gelukkig (her)ontdekken dankzij een tentoonstelling en een prachtige monografie.

Leve de Belgische art nouveau

Victor Horta en Henry Van de Velde kent u. Maar heeft u al een meubel van Paul Hankar of Paul Hamesse gezien? Kent u de keramiek van Willy Finch? Heel wat grote kunstenaars van de Belgische art nouveau zijn vandaag grotendeels in de vergetelheid geraakt. In 2023, door Brussel officieel uitgeroepen tot Jaar van de Art Nouveau, komt daar hopelijk verandering in. We steken ons licht op bij kenner en verzamelaar Jonathan Mangelinckx.

Philip Serck

Als veilingmeester, voorzitter van de Kamer van Veilingzalen en ondervoorzitter van de Kamer van Experten is Philip Serck incontournable in de Belgische kunstwereld. Maar sinds zijn kankerdiagnose kijkt de Gentenaar anders naar het leven, de kunst en zijn verzameling. “Mijn passie voor kunst is nog intact, maar ik wil die anders beleven.” 

Volg COLLECT op Instagram!