In het maartnummer van COLLECT

TEFAF back on track

‘Tot in maart in Maastricht!’ De internationale kunstwereld staat in de startblokken om deze traditie te hervatten. Wordt het na het uitdoven van de pandemie weer business as usual op de belangrijkste kunstbeurs ter wereld? Of kunnen we juist vernieuwing verwachten? Een gesprek met Bart Drenth, de nieuwe global managing director van TEFAF.

Daniel Brush, een enigma

Daniel Brush is een van die wat mysterieuze kunstenaars. De Amerikaanse autodidact, gewaardeerd door een selecte groep verzamelaars van juwelen, overleed in de herfst van 2022. Hij laat een kostbaar oeuvre na dat niet alleen uniek is, maar ook getuigt van veel lef.

Germaine Richier, grande dame van de beeldhouwkunst

Een bronzen bidsprinkhaan met borsten, een vleermuis met gerafelde vleugels, koppels en krijgers. Of een imposante naakte vrouw met de titel 'L’Ouragane' oftewel ‘orkaanvrouw’, wat de bijnaam werd van Germaine Richier. Tijdens haar leven brak de Franse beeldhouwer als een van de weinige vrouwelijke kunstenaars internationaal door, maar na haar dood raakte ze in de vergetelheid. Pas de laatste vijftien jaar wordt Richiers bijdrage aan de kunstgeschiedenis meer en meer erkend. Het Centre Pompidou in Parijs spant de kroon met een omvangrijk retrospectief.

Schilderijen met een donkerbruin verleden

Acht jaar stug archiefwerk had De Standaard-journalist Geert Sels nodig om ‘Kunst voor das Reich’ te schrijven. Daarmee heeft België voor het eerst een boek dat het verhaal van de nazi-roofkunst vertelt. Wie oude kunst verzamelt, kan maar beter uit zijn doppen kijken. We vroegen de auteur om aan te duiden welke paadjes wel eens glibberig kunnen zijn.

De handtas, een kameleon van een accessoire

Vrouwen en hun handtas lijken tegenwoordig onafscheidelijk, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Vroeger werd een vrouwentas vastgemaakt aan een ceintuur of weggemoffeld onder een rok. Pas vrij laat werd het een zelfstandig accessoire. De wraak was echter zoet.

Het erf van museum Dhondt-Dhaenens

Met de tentoonstelling 'Het Erf' viert Museum Dhondt-Dhaenens de eigen collectie, een bijzondere nalatenschap van het echtpaar Dhondt-Dhaenens. Want het verhaal van MDD is het verhaal van een persoonlijke collectie, de groei ervan en de voortdurende invraagstelling hoe deze, binnen wisselende omstandigheden, actueel en relevant te houden. Vanaf nu zal steeds een deel van de collectie in het museum getoond worden.

herman de vries, alles is toeval en verandering

bij settantotto, een nieuwe galerie in gentbrugge, is een solotentoonstelling van herman de vries te zien. ‘change’ is een van de steeds terugkerende concepten in het extensieve oeuvre van de nu 91-jarige kunstenaar, die ons in zijn huis en atelier in het zuid-duitse eschenau ontvangt.

Michel François: een energiek ‘retroprospectief’

“Ik noem het geen retrospectief, maar een retroprospectief”, zegt Michel François over Contre nature, zijn grote solotentoonstelling met bestaande en nieuwe werken in Bozar. Ruim veertig jaar geleden begon hij de aandacht te trekken met een prikkelende kunstpraktijk van sculpturaal werk, installaties, video en fotografie en nu is hij een van de meest gewaardeerde, wereldwijd exposerende Belgische kunstenaars. Zijn wonderlijke oeuvre over ons en de wereld waarin we leven doet de blik kantelen op de werkelijkheid en op wat kunst kan zijn.



 

Volg COLLECT op Instagram!