In het februarinummer van COLLECT

Johannes Vermeer, tovenaar met kleur, licht en perspectief

Schilderijen van Johannes Vermeer zijn zeer zeldzaam, en dat was al zo tijdens zijn leven. Nu verdringen museumbezoekers zich overal ter wereld voor zijn werk. Zoals de komende maanden op de overzichtsexpositie van de Delftse kunstenaar in het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar zijn de schilderijen allemaal van zijn hand?

Oekraïne, in het hart van het modernisme

Een jaar heerst oorlog in het oosten van Europa. Oekraïne is ten prooi gevallen aan de expansiedrang van Moskou, een agressie die we al lange tijd niet meer hebben gezien op ons continent. Zoals altijd in oorlogen heeft ook het artistieke en culturele patrimonium zwaar te lijden onder het geweld. Maar wat weten we eigenlijk over Oekraïne en zijn erfgoed? Welke rol hebben Oekraïense kunstenaars gespeeld, onder meer in de avant-garde?

Vijftig jaar na Picasso, de mythe voorbij

In 2023 wordt overal ter wereld de vijftigste verjaardag van het overlijden van Pablo Picasso herdacht met maar liefst vijftig tentoonstellingen. Een nieuwe generatie leert de grootste kunstenaar van de 20e eeuw kennen en stelt 21e-eeuwse vragen bij de Picasso-mythe. Kunnen we de kunst los zien van de kunstenaar en zijn cultus?

Enzo Mari en het menselijk zelfontwerp

Vanaf 11 februari kun je in C-mine in Genk de tentoonstelling Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli ontdekken. Enzo Mari was een ‘designlegende’, volgens directeur Louise Osieka. En een eclecticus: naast ontwerper was de Italiaan ook kunstenaar, illustrator, architect, theoreticus, pedagoog en auteur van maar liefst vijftien didactische en politieke boeken.

Kunstwerken in kladvorm

Schetsen behoren tot de best bewaarde geheimen van kunstenaars. Ze ontstaan meestal in de beslotenheid van een atelier of in de natuur. Hoe vluchtig ze ook tot stand komen, schetsen getuigen van de spontane creativiteit van een kunstenaar. Soms zelfs op verbluffende wijze.

Uhoda: kunstcollectie om banden te smeden

Hoe komt een grote bedrijfscollectie tot stand? Enkele weken voor de officiële opening van zijn tentoonstellingsruimte voor het grote publiek hadden we een gesprek met Stephan Uhoda, hoofdaandeelhouder van de gelijknamige groep van onder meer tankstations, autowasserettes en parkeergarages, over zijn kijk op artistiek en cultureel engagement.

Menart Fair

De Menart Fair is gewijd aan de moderne en hedendaagse kunst uit de ME.NA (Middle East & North Africa). De derde editie van deze internationale beurs, die uniek is in Europa, vindt begin februari plaats in Brussel. Een uitgelezen kans om kennis te maken met kunst en design die getuigen van dynamiek en diversiteit.

Rombouts

Het hoogtepunt van het feestjaar rond het 225-jarige bestaan van het Museum voor Schone Kunsten in Gent (MSK) is ongetwijfeld de internationale bruikleententoonstelling Theodoor Rombouts. Virtuoos van het Vlaamse caravaggisme. Zijn meesterstuk Allegorie van het Schepengerecht van Gedele kreeg in 2007 een onderkomen in het museum. 

Volg COLLECT op Instagram!