fbpx

In het septembernummer van COLLECT

De wandeling met Suzette Bousema en Diane van der Marel van MIAP

Kunstenaar Suzette Bousema en Diane van der Marel van MiaP hebben stevige wandelschoenen aan en stappen omhoog op een glooiende beukenlaan van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, onderweg pratend over enorme afdrukken van foto’s van ondergrondse schimmels op grote vlaggendoeken. Gedurende onze wandeling door de Kaapse Bossen vlakbij Doorn wandelen we langs deze kunstwerken. Wat is de waarde
van deze kunst?

De Reinaert van Van Everdingen

Het dierenepos Reynaertshistorie was al in de zeventiende eeuw wijdverspreid en beschrijft de sluwe streken van Reinaert die de andere dieren berooft, mishandelt en misleidt om te krijgen wat hij wil.Waarom koos Allart van Everdingen (1621-
1675) voor een prentenserie bij het  verhaal van Reinaert de vos? En viel de serie in de smaak? Een korte verzamelgeschiedenis van deze verrassende etsen.

Binnenkijken bij Jasper Hagenaar

Tijdens de afgelopen coronatijd was het stil in Utrecht. Maar nooit in het klaslokaal waar de schilder Jasper Hagenaar aan de slag was. In het voormalige Montessorischoolgebouw leidt een monumentale trap naar de vroegere klaslokalen waar nu onder andere
het atelier van de kunstenaar is gevestigd. De enorme ramen van het voormalige klaslokaal kijken uit op de achtertuinen van de chique panden aan de Utrechtse Maliebaan.

Artemisia, kwaliteit of sensatie?

Na National Gallery in Londen opent Rijksmuseum Twenthe op 26 september een tentoonstelling over het leven en werk van Artemisia Gentileschi (1593- na 1654). Maar liefst twintig schilderijen zullen in Enschede te zien zijn naast evenveel werken van (mannelijke) tijdgenoten. Haar oeuvre en levensverhaal maakten van de Italiaanse barokschilder een icoon. Al tijdens haar leven was ze beroemd en had ze veel succes. Wat is haar positie in de hedendaagse kunstmarkt?

Stof tot nadenken

Textiel is van alle tijden en alle delen van de wereld, en overal ondergaat het medium evoluties en trends. In onze omgeving, waar textielnijverheid een eeuwenlange geschiedenis heeft, lijkt kunst uit vezels aan een revival bezig te zijn. Het medium is niet langer een randfenomeen maar manifesteert zich overal binnen de beeldende kunsten in de lage landen. Textiel heeft zich bij ons als geen ander medium geëmancipeerd, met dank aan pioniers die de weg wijzen en kunstenaars die weigeren in hokjes te denken.

Exotisme als stijlbreuk voor Modigliani en Picasso

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het overlijden van Modigliani brengt het Weense Albertina Museum hulde aan het monstre sacré van de moderne kunst, die op 35-jarige leeftijd berooid overleed aan tuberculeuze meningitis. De tentoonstelling belicht de invloed van de Afrikaanse esthetiek op zijn oeuvre, dat hier een dialoog aangaat met werken van tijdgenoten, zoals Picasso, zelf ook sterk beïnvloed door de Afrikaanse kunst, de maskers en de beelden in het bijzonder.

Claude de Marteau: collectie van een avonturier onder de hamer

In de lente van 2022 gaat bij Bonhams de collectie van de Belgische verzamelaar Claude de Marteau onder de hamer. Van 9 tot 19 september kan je ze alvast bewonderen op een tentoonstelling in Brussel. Daarna reist de expo verder naar Hongkong, Parijs en Genève. COLLECT schetst een portret van deze hoogst ongewone en opvallend discrete verzamelaar.

Jurassic Art? In de ban van dino’s

Op veilingen kunnen ze altijd weer rekenen op grote belangstelling. Sinds de dinosauriërs hun klauwen hebben gezet in de kunstmarkt worden voor grote skeletten steeds hogere bedragen neergeteld. En de top lijkt in deze nichemarkt nog lang niet bereikt. Zo gaat op 21 oktober Binoche & Giquello in Hôtel Drouot in Parijs over tot de veiling van de resten van Big John, zoals het skelet wordt genoemd, en experts verwachten een opbrengst van € 1.200.000 tot 1.500.000.

 

Volg COLLECT op Instagram!