fbpx

In het Aprilnummer van COLLECT

Aboriginal art

Hedendaagse kunst geïnspireerd op tradities die duizenden jaren oud zijn: dat lijkt behoorlijk paradoxaal, en toch is dat de simpelste definitie van de kunst die tegenwoordig wordt gecreëerd door Aboriginals in Australië. De kunst van de Aboriginals is levendiger en diverser dan ooit. COLLECT laat u kennismaken met deze unieke wereld, met zijn complexe symboliek, waar eeuwenoude tradities en moderniteit hand in hand gaan.

Haags porselein

Sommigen zijn er gek op, anderen laten het links liggen. Haags porselein wordt vandaag steeds vaker als een tweederangs product gezien, want “het is toch helemaal niet in Den Haag gemaakt?” Toch is deze stelling niet helemaal verdiend. Wij vertellen u waarom. Bovendien zet het Kunstmuseum Den Haag dit bijzonder staaltje aan Haags historisch vakmanschap

Verslaafd aan keramiek

Tanya Rumpff, conservator moderne en actuele keramiek bij Keramiekmuseum Princessehof gaat in september op pensioen maar eerst geeft ze in Leeuwarden nogmaals het beste van zichzelf in de expositie Huid & Haar. Het is een persoonlijke keuze van zes jaar verzamelen met een bijzondere gevoeligheid voor de zichtbare en tastbare laag en de opgebouwde dieptes en visies in keramiek.

De portefeuille van Napoleon

Op 5 mei is het 200 jaar geleden dat Napoleon zijn laatste woorden sprak. Om het leven van de keizer te vieren pakken musea wereldwijd uit met topstukken uit openbare en private collecties. Wie verzamelt deze objecten? En waarom zorgt Napoleon na twee eeuwen voor een markt die blijft stijgen?

Juwelen uit de Renaissance

Terwijl in de loop van de 15e eeuw de Europese samenlevingen ingrijpende veranderingen ondergingen, begon de kunst zich te inspireren op de Grieks-Romeinse oudheid. Juwelen horen bij de mooiste staaltjes van de Europese Renaissance.

Kruseman van Elten

In 1892 kreeg het Stedelijk Museum van Alkmaar een brief van de in New York wonende kunstenaar Hendrik Dirk Kruseman van Elten. Hij wilde 69 etsen schenken aan het museum van zijn geboortestad. Ze tonen het meesterschap van de kunstenaar, die tijdens zijn leven vaak als een Amerikaanse etser werd beschouwd.

Arno Verkade

Arno Verkade reist veel tussen Amsterdam en Düsseldorf om leiding te geven aan twee vestigingen van Christie’s. Het innamekantoor in Amsterdam houdt nog maar twee online naoorlogse en hedendaagse kunstveilingen per jaar. COLLECT sprak met Verkade over de Nederlandse veilingmarkt en in het bijzonder over klassiek moderne Nederlandse kunst.

Haren binden in stijl

Haarspelden horen bij de oudste en meest gebruikte accessoires uit de menselijke geschiedenis. Je haar bijeenhouden kun je evengoed op een elegante manier doen. Dus werden haarspelden heuse sieraden en droegen ze er zo toe bij om de standing van de drager in de verf te zetten. COLLECT toont enkele fraaie exemplaren.