fbpx

In het winternummer van COLLECT

Christien Meindertsma

Ze was een van de ambassadeurs tijdens de jongste Dutch Design Week en reisde tussendoor naar Londen voor de uitreiking van de Earthshot Prize. In opdracht van Prins William ontwierp ze de trofee. Hoewel haar leerkrachten aan Dutch Design Academy haar werk niet onmiddellijk begrepen, maakt het nu deel uit van de meest prestigieuze museumcollecties.

Tarot: de Renaissance in het klein

De allervroegste tarotkaarten die we kennen komen uit het Italië van de 15e eeuw. Door de daaropvolgende eeuwen heen hebben de onnavolgbare wegen van het lot deze wonderbaarlijke miniatuurtjes van de adellijke hoven naar hedendaagse privécollecties gebracht. Vandaag kunt u ze gaan bekijken in het Musée Français de la Carte à Jouer.

Claus Sluter herontdekt

In maart 2021 verrijkte het Rijksmuseum in Amsterdam zijn indrukwekkende collectie Nederlandse werken met een werk van een kunstenaar voor wie het museum al lang belangstelling koesterde: Claus Sluter. De sculptuur van bukshout verbeeldt een Calvarie: de kruisiging van Christus, met Maria en de apostel Johannes. De kunstenaar kwam een tijdje geleden weer in de belangstelling dankzij de bestseller De Bourgondiërs van Bart Van Loo. In de 14e eeuw speelde Sluter een belangrijke rol in de bloei van de Bourgondische kunst. De herontdekking van deze sculptuur van een van de grootste meesters van de middeleeuwse beeldhouwkunst herinnert ons eraan hoe geniaal en vernieuwend hij was. Het is een verbluffend staaltje van zijn technisch vakmanschap en het zowel complexe als heldere naturalisme waar hij zijn faam aan dankte.

Mooi Oud

Vincent van Gogh, Odilon Redon, Pablo Picasso, Jan Toorop, Bart van der Leck. Het zijn de paradepaardjes van de collectie moderne meesters die Helene Kröller-Müller in de eerste decennia van de vorige eeuw voor haar museum verwierf. Dat Helene ook oude tekeningen verzamelde weet vrijwel niemand. Tot nu toe. Het Kröller-Müller Museum haalt ze voor eens en altijd uit de schaduw.

Binnenkijken bij Heleen Levano

In een schoolgebouw in Broek in Waterland werkt beeldhouwer Heleen Levano (°1941) aan een groot beeld van Willem van Oranje en diens geliefde Charlotte. De opdracht blijkt een welkome afleiding.  "Ik heb twee vreselijke jaren achter de rug. Mijn dochter is gestorven, mijn hond Pietje is dood en mijn zus is overleden. In een wereld waar het altijd gaat over geld en belangen, maak ik een beeld over de liefde.”

Josef Hoffmann, voorloper van art deco

‘Geen nutteloze ornamenten’: dat had het credo van de Oostenrijker Josef Hoffmann kunnen zijn. Al van meet af aan was hij geboeid door de rationalistische theorieën van zijn landgenoot Otto Wagner, zijn leerkracht architectuur. Toen hij de Britse experimenten op het gebied van sierkunst ontdekte, versterkte dat nog meer zijn drang naar soberheid, die hij deelde met de andere kunstenaars van de Wiener Werkstätte.

De verzamelaar in Lagerfeld

Deze herfst en in de lente van volgend jaar gaat bij Sotheby’s de collectie van Karl Lagerfeld onder de hamer. Het ensemble komt uit zijn woningen in Frankrijk en Monaco en telt meer dan duizend lots. Het vormt een afspiegeling van de man, de mythe en de uitgelezen smaak van de geniale couturier. Modeliefhebbers zullen op deze veiling zeker aan hun trekken komen.

De wandeling met Denise de Boer

Als Almere groeit moet kunst ook meegroeien, vindt Denise de Boer, kwartiermaker en projectdirecteur van het toekomstig Kunstmuseum. Om dat te laten gebeuren moeten er initiatieven van bovenaf zijn én van onderaf. Daarnaast moeten er creatieve ideeën zijn voor de toekomst én ideeën uit de geschiedenis van de nog jonge stad. En daar hoort ook een onderdompeling in kunst bij, in een Flevolands museum.

 

Volg COLLECT op Instagram!