fbpx

In het Februarinnummer van COLLECT

Glas uit de Oudheid

Niet iedere verzamelaar weet exact wanneer zijn collectie begon. Maar Nico Bijnsdorp (°1945) wel: op 8 oktober 1995 kocht hij bij Mieke Zilverberg in Amsterdam zijn eerste stuk Romeins glas. Het vormde het begin van een topverzameling glaskunst uit de Oudheid. Een verhaal van gedreven passie en kennis dat zijn gelijke in Nederland niet kent.

Belgische meesters in Singer Laren

Toen Singer Laren directeur Jan Rudolph de Lorm de tentoonstelling ‘Ensor, Magritte, Alechinski… Chefs-d’œuvre du Musée d’Ixelles’ in 2019 bezocht in het Franse Musée Lodève, projecteerde hij onmiddellijk in gedachten de werken op de wanden van zijn eigen museum. Als snel ontstond het verlangen om de verzameling impressionisten en modernisten van het Belgische Museum van Elsene ook in Nederland te tonen. Wat maakt die collectie zo bijzonder?

Royaal portretschilder

Urban Larsson maakte portretten van koningin Silvia van Zweden, van Máxima en Willem-Alexander, van partners van prestigieuze advocatenkantoren en van bijvoorbeeld Jan Six XI. Wat is er anders aan dan een foto nemen? Larsson: “Een schilderij is geschilderd naar het leven, niet van een foto. Het is veel meer een interpretatie van een kunstenaar van wie iemand is, meer dan een foto ooit kan zijn.”

Het glas van de keizer

Wanneer de Franse Jezuïeten rond 1685 aankomen in China - een eeuw na de Portugezen - hebben ze een duidelijke missie: de bevolking onderwijzen in wetenschap en cultuur. Ze presenteren aan keizer Kangxi ook de Europese glastechniek. Het is het begin van een Chinese fascinatie die resulteert in een bijzondere glasproductie.

Corneille de Lyon

Corneille, sinds het einde van de 19e eeuw bekend als Corneille de Lyon, was een van de belangrijkste Franse portretschilders van de Renaissance. Lange tijd was het onduidelijk welke werken nu precies van hem waren en net daardoor liet de erkenning op de kunstmarkt zo lang op zich wachten. We blikken terug op de carrière van de kunstenaar van Nederlandse origine die tegen het midden van de 16e eeuw in hoog aanzien stond aan het Franse hof.

Haute Bordure

Onder de titel ‘Haute Bordure' presenteert het Fries Museum een tentoonstelling over borduren in de mode. De rol die handgemaakt borduurwerk inneemt in de Nederlandse modegeschiedenis vanaf de 17e eeuw tot nu staat centraal. Van een paar met gouddraad versierde schoenen uit 1620 tot een rijk gedecoreerde japon van Koningin Máxima: borduurwerk was en is bedoeld om mee te pronken.

Mayakeramiek

Liefst 39 Meso-Amerikaanse schatten komen aan bod tijdens Quetzalcoatl: serpent met pluimen, de veiling van onder andere de collectie van Walter Van DenAvenne bij Christie’s Parijs. Maskers, miniatuurtempels en mortieren. Votiefsteles, vereringsbeeldjes en zo veel meer. Maar waar begonnen als je niet meteen thuis bent in het rijk van de Azteken en de Maya’s? Fatma Turkkan-Wille maakt ons wegwijs.

BRAFA in the galleries

BRAFA in the galleries Zin om over kunst te praten? Om je verzamelpassie te delen? Om objecten te voelen, te ruiken, te taxeren? Om advies te krijgen van een expert, een handelaar die zijn vak door en door kent? BRAFA heeft er resoluut voor gekozen om live te gaan en geen zuiver online verhaal aan te bieden. Dit jaar komen Continue Reading