fbpx

In het Maartnummer van COLLECT

De tsa-tsa

Twee tot twintig centimeter groot zijn ze: tsa-tsa’s. Het zijn votieve kleitabletten in pocketformaat, gebruikt in het Tibetaans boeddhisme. Ze vormen een toegankelijk verzameldomein dankzij de kleine afmetingen, enorme variëteit, subtiele schoonheid en doorgaans betaalbare prijskaartjes.

Kunstkopen na de Brexit

Eindelijk, na veel wikken, wegen en schipperen, is de Brexit-deal rond. Kunsthandelaren, veilinghuizen en transportbedrijven weten na vier en een half jaar onzekerheid nu op zijn minst waar ze aan toe zijn. Terwijl het nieuwe jaar uit de startblokken schiet worden – door de ruis van de aanhoudende pandemie heen – de eerste gevolgen van de afsplitsing merkbaar. We polsten naar de ervaringen van een aantal spelers in de kunstwereld, waaronder Philippe Henricot van Colnaghi London.

Art brut op de kunstmarkt

Art brut was lang alleen in gespecialiseerde galeries en musea te zien. Tegenwoordig geniet deze ‘outsiderkunst’ steeds meer erkenning bij kunstliefhebbers en op de markt. De groeiende belangstelling is onder meer te danken aan grote monothematische beurzen en aan de dialoog met de hedendaagse kunst. De art brut is een heel bijzonder domein, zonder vaste grenzen.

Henk Visch

De beelden van Henk Visch (°1950, Eindhoven) zijn speels zonder kinderachtig te zijn, gigantisch hoewel niet bombastisch, en herkenbaar maar nooit plagiaat. Zijn universum is bedachtzaam, poëtisch, gestileerd, krachtig en een ode aan evenwicht in vorm en in materiaal. Decennialang bouwt Visch aan een wereld waarin zijn herkenbare figuren zichzelf maar zeker het publiek tot reflectie dwingen. Aan de hand van één werk reflecteert Visch deze maand over zichzelf in COLLECT en bij Tim Van Laere Gallery.

Fifties Muranoglas

In veilingzalen vind je vaak objecten van Muranoglas, vooral dan vazen, lusters en lampen. Die liggen goed in de markt. Zeker als ze het werk zijn van beroemde ontwerpers als Barovier & Toco, de Ballarin-dynastie, Pauly & C, Seguso, Paolo Venini en kunstenaars die hebben samengewerkt met de ateliers in Murano, zoals Fulvio Bianconi, van wie er begin maart twee uiterst zeldzame stukken ter veiling worden aangeboden in München.

Kunst op het schaakbord

Tegenwoordig wordt op alle continenten en in alle lagen van de samenleving schaak gespeeld. Sinds zijn oorsprong heeft het spel der koningen tal van veranderingen ondergaan, maar schaken is nu meer dan ooit de koning der spelen. Zelden heeft een object zoveel verschillende vormen aangenomen als het schaakspel, bestaande uit een schaakbord en schaakstukken. Dat illustreren we hier met een selectie schaakspelen van vroeger en nu.

Christiaan Vogelaar over verzamelen voor Museum De Lakenhal

Verzamelen voor een museum, hoe gaat dat? Christiaan Vogelaar, conservator oude schilderkunst van het Leidse Museum De Lakenhal, doet het al dertig jaar. Zijn visie beschouwt hij als complementair verzamelen, en staat in tegenstelling tot encyclopedisch, alles omvattend verzamelen, iets waar sommige particuliere verzamelaars naar streven.

Fons Hof over de hedendaagse kunstmarkt na corona

Een jaar geleden - net voor corona toesloeg - nam Fons Hof, eigenaar van Art Rotterdam, samen met zijn compagnon van GalleryViewer.com Johan de Bruijn, de fotobeurs Unseen over. Samen beheersen deze twee beurzen de markt van hedendaagse kunst in Nederland met onder normale omstandigheden meer dan 50.000 bezoekers. Een gesprek over de toekomst van hedendaagse kunstbeurzen na coronatijd.