fbpx

In het winternummer van COLLECT

Iris van Herpen: ufo in de mode

Futuristisch, verbluffend, betoverend, te gek … De Nederlandse modeontwerper doorbreekt grenzen, werkt met nieuwe materialen en gaat in zee met kunstenaars en specialisten in diverse disciplines. Ze confronteert de mode ook met de problemen van onze samenleving. Nu het MAD in Parijs een tentoonstelling over haar houdt, vroeg COLLECT zich af hoe het zit met de modeverzamelaars.

Manchetknopen: elegantie in het klein

Wat is er stijlvoller dan een paar manchetknopen om een kostuum compleet te maken? Sommigen verzamelen ze zelfs. Nu de eindejaarsfeesten eraan komen en manchetknopen misschien een leuke cadeautip zijn, bekijken we dit tijdloze, voorheen uitsluitend mannelijke, accessoire even van naderbij.

Wegdromen van de realiteit op BRAFA

Precies honderd jaar geleden publiceerde André Breton het Manifest van het surrealisme, een mijlpaal in de kunstgeschiedenis die tot op de dag van vandaag een onuitwisbare indruk achterlaat. BRAFA staat dit jaar in het teken van het surrealisme, een kunststroming die bekendstaat om haar onconventionele en droomachtige benadering van de werkelijkheid.

James Ensor, ‘een schilder die moet worden verdedigd’

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Met 'Rose, Rose, Rose à mes yeux', een tentoonstelling over zijn stillevens, trapt Mu.ZEE, in zijn stad Oostende, op 16 december het Ensor-jaar af. ‘Hoe meer we James Ensor bestuderen, hoe meer we ontdekken’, zegt kunstexpert Sabine Taevernier.

Schatkamer uit het jaar 1000

Deze winter laat het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden ons kennismaken met het Nederland van duizend jaar geleden. Het toont belangrijke archeologische vondsten en bovengronds bewaard gebleven objecten. Samen geven ze een nieuw en verrassend beeld van een rijk en veranderend Nederland dat functioneerde in een wereldwijd netwerk.

Hervé Van der Straeten: sculpturaal design

Totale vrijheid als ontwerper en ondernemer: dat zou het devies van Hervé Van der Straeten kunnen zijn. De Franse designer geniet wereldfaam om zijn meubelen, lampen en spiegels, waarbij hij traditionele vakkennis en geraffineerde sierkunst paart aan verbluffende ontwerpen. Dat is ook verzamelaars van hedendaagse kunst niet ontgaan.

Weelderige barbotines

Nog niet zo lang geleden werden barbotines beschouwd als ouderwets, kitscherig of bourgeois. Tegenwoordig zijn ze weer helemaal terug, niet alleen op de tafels, maar ook op de secundaire markt, met name in veilinghuizen. Zelfs het prestigieuze Christie’s biedt ze nu aan, terwijl Galerie Vauclair in Parijs er haar specialiteit van heeft gemaakt.

Pesellino: onderbelichte meester uit de Renaissance

Weinigen zullen zijn naam kennen: Francesco Pesellino. Toch was hij een meer dan verdien-stelijk schilder in het Florence van de De’ Medici. De National Gallery in Londen organiseert als beheerder van enkele van zijn voornaamste werken de eerste tentoonstelling die ooit aan deze kunstenaar is gewijd. COLLECT neemt twee bijzondere typen schilderijen uit de Florentijnse Renaissance nader onder de loep.

 

Volg COLLECT op Instagram!