fbpx

In het Winternummer van COLLECT

Another History of art

Met ‘Another History of Art’ schrijft Professor Koenraad Jonckheere de allereerste kunstgeschiedenis in het Nederlands. Hij relativeert daarin de kunstenaar als creatief genie en blijft ver weg van de parade van -ismes. ‘Sinds het impressionisme is kunst een heelal dat steeds maar uitdijt.’

Waarde van landkaarten

Robert-Jan de Jonge van Mefferdt & De Jonge zit sinds 2004 in de handel maar een winkel heeft hij niet. “Het is een besloten antiquariaat, met als voordeel dat het eigenlijk altijd open is. Wie op stap is in Amsterdam kan mij gewoon bellen en hier langskomen. COLLECT sprak met Robert-Jan over de waarde van landkaarten. “Ik kijk naar het formaat, de kwaliteit van het papier, de staat en de kleuren. Ook de titel en de naam van de kunstenaar en uitgever zijn belangrijk.”

Foam Talent

Elk jaar zijn alle ogen gericht op het Fotografiemuseum van Amsterdam voor ‘Foam Talents’, een tentoonstelling die opkomend fotografisch talent aan het brede publiek toont. Hoe selecteren de curatoren de deelnemers, waarom is de talent call internationaal gelauwerd en wat kan het Foam ons leren over het verzamelen van fotografie? COLLECT ging een luisterend oor leggen bij de initiatiefnemers.

Halfedelstenen

Het onderscheid tussen edelstenen en halfedelstenen werd al gemaakt in het oude Griekenland. Half-edelstenen onderscheiden zich net zoals edelstenen door hun zeldzaamheid, hun kwaliteit en de pracht van hun zuivere kleuren. De benaming zegt dus totaal niet alles over hun waarde. Sommige halfedelstenen zijn nog zeldzamer en bijgevolg duurder dan edelstenen.

De Germains: royaal zilver

Edelsmeden van koningen, maar ook koningen van de edelsmeedkunst: de Germains behoorden tot de meest vermaarde ontwerpers van hun tijd. Nog steeds worden ze bewonderd als de grootste meesters van het rocaille. De beroemdste was Thomas Germain. Die kan trouwens ook bogen op een postume financiële erkenning: het veilingrecord in zijn categorie staat immers op zijn naam. Terugblik op een glansrijke carrière.

Private sales

Sinds de wereldwijde pandemie de wereld stillegde, blijven de veilingzalen leeg. Toch weerhoudt dat verzamelaars er niet van om kunst te blijven kopen bij de grote veilinghuizen als Christie’s, Sotheby’s, Phillips en Bonhams. Dat doen ze in private sales, een groeiend segment van de kunstmarkt, dat steeds belangrijker wordt. COLLECT ging praten met enkele experten en licht zo een tipje van de sluier op.

Art Nouveau-wandeling in Den Haag

De antiquair Rachel Reijers van Antes Art 1900 heeft altijd aandacht voor de art-nouveau en art-deco-accenten in haar thuisstad Den Haag. Het vertegenwoordigt de tijd die haar al meer dan dertig jaar bezighoudt. Ze verzamelt en verhandelt Europese Art Nouveau en Art Deco, met als zwaartepunt in haar collectie de Franse glaskunst van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Michael Sweerts, de Brabantse Vermeer

Michael Sweerts, de Brabantse Vermeer Een expert heeft ten opzichte van een kunsthistoricus vaak het voordeel prachtige werken van dichtbij te kunnen bekijken. Meesterwerken van dichtbij kunnen bewonderen is een waar privilege, vooral als ze van grote kunstenaars zijn die we nu herontdekken doordat hun werken de aandacht trekken op veilingen. Een van hen is Michael Sweerts, een Brabantse kunstenaar Continue Reading