fbpx

In het aprilnummer van COLLECT

Knip, zei de schaar, historisch papierkunst

Papierkunst leeft dankzij schaar of mes, trefzeker gezet in papier of perkament. De meeste knippers zijn autodidact en kennen zelden het werk van anderen. Een enkeling is beroemd in zijn tijd, om daarna weer snel te worden vergeten. COLLECT maakt een monumentje voor deze onterecht onderbelichte kunstenaars.

Cobra wordt 75

Voor internationaal gewilde werken van Cobra-kunstenaars worden hogere opbrengsten gerealiseerd dan ooit. Waarom zijn de kunstenaars van de naoorlogse avant-gardistische beweging na 75 jaar zo in trek? De titel van de jubileumtentoonstelling die deze zomer in het Cobra Museum te zien is geeft het antwoord: 'Grenzeloos en vrij'.

Paul Ruitenbeek over Chinese kunstobjecten

De kunst van de literaten, de klasse van geletterde ambtenaren in het oude China, is heel ingetogen en verfijnd. Kunsthandelaar Paul
Ruitenbeek voelt zich verwant met deze kunst die niet werd gemaakt voor de export, maar voor de Chinezen zelf.

Hugo van der Goes in Berlijn

Hugo van der Goes staat te boek als de laatste van de Vlaamse Primitieven. Hij was zonder twijfel de belangrijkste kunstenaar van de Bourgondische Nederlanden in de tweede helft van de 15e eeuw. De staatsmusea van Berlijn houden momenteel een grote overzichtstentoonstelling die zijn oeuvre in een juister licht stelt, steunend op de laatste ontdekkingen.

Vernieuwing in de kunst rond 1900

Tussen 1886 en 1914 kwam in Europa de moderne kunst tot ontwikkeling. Met een bijzonder ambitieuze tentoonstelling biedt de National Gallery in Londen een overzicht van de verschillende definities van moderniteit en van de geografische centra waar het allemaal begon.

Handen en hoofd vol klei

Anne Ausloos (°1954) en Alexandra Engelfriet (°1959) maakten nieuw werk voor de tentoonstelling 'Kamer vol klei', te zien in Museum Albert Van Dyck in Schilde. Deze brengt verschillende benaderingen van keramiek samen en richt de aandacht behalve op het object ook sec op het materiaal waarmee deze worden gecreëerd. Een gesprek met de makers.

Eeuwenoude tapijten, een schaars goed

Met hun geraffineerde patronen en prachtige kleuren geven tapijten interieurs al eeuwenlang extra cachet. Tegenwoordig gaan de oudste en zeldzaamste tapijten op veilingen van de hand voor recordbedragen. Minder oude exemplaren gaan echter veel moeilijker de deur uit. Je hebt duizend-en-een-nacht nodig om alles verteld te krijgen over de diversiteit van antieke tapijten.

Rood koraal, het bloed van Medusa

Gezien zijn prachtige rode kleur en stevige structuur bekleedt koraal al eeuwenlang een ereplaats in de juwelierskunst. Koraal had ook een sterke symbolische lading, zowel in de mythologie als in religies. Tegenwoordig worden koraalriffen ernstig bedreigd door overbevissing, sleepnetten en vervuiling. Omdat dit natuurlijke materiaal blijft fascineren, wordt het nu nagemaakt.

 

Volg COLLECT op Instagram!