fbpx

In het februarinummer van COLLECT

Johannes Vermeer, tovenaar met kleur, licht en perspectief

Schilderijen van Johannes Vermeer zijn zeer zeldzaam, en dat was al zo tijdens zijn leven. Nu verdringen museumbezoekers zich overal ter wereld voor zijn werk. Zoals de komende maanden op de overzichtsexpositie van de Delftse kunstenaar in het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar zijn de schilderijen allemaal van zijn hand?

Oekraïne, in het hart van het modernisme

Een jaar heerst oorlog in het oosten van Europa. Oekraïne is ten prooi gevallen aan de expansiedrang van Moskou, een agressie die we al lange tijd niet meer hebben gezien op ons continent. Zoals altijd in oorlogen heeft ook het artistieke en culturele patrimonium zwaar te lijden onder het geweld. Maar wat weten we eigenlijk over Oekraïne en zijn erfgoed? Welke rol hebben Oekraïense kunstenaars gespeeld, onder meer in de avant-garde?

Vijftig jaar na Picasso, de mythe voorbij

In 2023 wordt overal ter wereld de vijftigste verjaardag van het overlijden van Pablo Picasso herdacht met maar liefst vijftig tentoonstellingen. Een nieuwe generatie leert de grootste kunstenaar van de 20e eeuw kennen en stelt 21e-eeuwse vragen bij de Picasso-mythe. Kunnen we de kunst los zien van de kunstenaar en zijn cultus?

Enzo Mari en het menselijk zelfontwerp

Vanaf 11 februari kun je in C-mine in Genk de tentoonstelling Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli ontdekken. Enzo Mari was een ‘designlegende’, volgens directeur Louise Osieka. En een eclecticus: naast ontwerper was de Italiaan ook kunstenaar, illustrator, architect, theoreticus, pedagoog en auteur van maar liefst vijftien didactische en politieke boeken.

Kunstwerken in kladvorm

Schetsen behoren tot de best bewaarde geheimen van kunstenaars. Ze ontstaan meestal in de beslotenheid van een atelier of in de natuur. Hoe vluchtig ze ook tot stand komen, schetsen getuigen van de spontane creativiteit van een kunstenaar. Soms zelfs op verbluffende wijze.

Sofonisba Anguissola, ster van de renaissance

Sofonisba Anguissola behoort tot de meest getalenteerde portretkunstenaars van
de zestiende eeuw. Haar composities zijn vernieuwend, met levensechte figuren en een meesterlijke stofuitdrukking. Ze kreeg les van Michelangelo en schilderde onder meer aan het hof van Filips II. Hoog tijd voor een solotentoonstelling, vindt Rijksmuseum Twenthe.

De wandeling met Henk Wildschut

Voor de komende anderhalf jaar is hij artist in residence voor de kunstcollectie van de Rabobank. Zijn eigen verblijfplaats is een natuurgebied dat grenst aan de schuren van de intensieve landbouw. Een wandeling en een gesprek met fotograaf Henk Wildschut over hoe je de problematiek rond boeren en natuur in beeld kunt brengen op een beschouwende en niet veroordelende manier.

Art Rotterdam week, van mini tot monumentaal

Op de 24e editie van hedendaagse kunstbeurs Art Rotterdam tonen de boeiendste kunstenaars van dit moment dat schoonheid geen maat kent. Goede kunst is er te vinden op micro- en macroschaal.

 

Volg COLLECT op Instagram!