fbpx

In het oktobernummer van COLLECT

ART The Hague

ART The Hague wil in 2022 opnieuw verrassen met een eigenzinnige greep uit wat
er vandaag speelt in de hedendaagse kunst. We spraken met directeur Axel Lemmens om te weten te komen wat we kunnen verwachten. ‘Art The Hague blijft spannend, ook na negen edities’

Kunsthandelaars Carla en Paul Wilms

Hedendaagse kunst in Venlo. Carla en Paul Wilms hebben er al meer dan vijftien jaar een galerie voor verzamelaars uit Limburg, de Randstad en tot ver over de grenzen. ‘Verzamelhonger lijkt op verliefdheid’

De schatten van prins Al Thani

Deze maand gaat Sotheby’s in Parijs over tot de veiling van de indrukwekkende collectie die sjeik Hamad Bin Abdullah Al Thani in een kleine tien jaar verzamelde in Hôtel Lambert, een van mooiste en meest prestigieuze panden van de Franse hoofdstad. Het gaat om de grootste veiling van sierkunst ooit, zowel wat betreft de kwaliteit als de kwantiteit.

Joan Miró

Achter de ogenschijnlijke eenvoud van het oeuvre van Joan Miró schuilt een verrassende rijkdom en diepgang. De Spaanse kunstenaar creëerde in zijn carrière een indrukwekkend aantal grafische en gedrukte werken. Hij was dol op experimenteren, maar wilde ook dat zijn werk zo toegankelijk mogelijk bleef. Na een korte dip begin deze eeuw is zijn werk momenteel weer hoogst gewild op de kunstmarkt.

Fondation Custodia

In het 7e arrondissement van Parijs wordt de nalatenschap van een van Nederlands meest illustere verzamelaars bewaard. Frits Lugt en zijn vrouw Jacoba Klever brachten in 1947 een enorme privécollectie van oude meestertekeningen, prenten en kunstenaarsbrieven onder in de Fondation Custodia. Vandaag is het de speeltuin van Ger Luijten. Onder zijn artistieke leiding wordt de collectie beheerd, getoond en aangevuld. Hij koopt wat hij wil, maar wel steeds in de geest van Frits.

Geraffineerd en tijdloos Fins design

Voor wie de geschiedenis van het Finse designmerk Artek induikt, ontvouwt zich een boeiende wereld vol verhalen, ontmoetingen en radicaal moderne ideeën. De originele ontwerpen blijven na negentig jaar fascineren en de oorspronkelijke stukken worden gretig verzameld.

Neushoorntaferelen

In 1515 kreeg Albrecht Dürer (1471-1528) een schets onder ogen van een neushoorn. De beroemde Duitse kunstenaar realiseerde zich meteen dat hij iets bijzonders in handen had en werkte de schets uit tot een houtsnede. De neushoorn was toen nog onbekend in Europa. Wat hij niet besefte was dat zijn voorstelling van het exotische dier niet natuurgetrouw was. Of hoe een foutieve 16e-eeuwse prent gecorrigeerd werd door een correct beeld uit de 18e eeuw. Het bijzondere verhaal van de neushoorn in de verbeelding van Albrecht Dürer en de ‘echte’ neushoorn Clara, die een triomftocht door Europa maakte.

William Morris

Schrijver, ontwerper, schilder, dichter, vertaler, kalligraaf, socialistische militant, theoreticus, architect, uitgever. De lijst van passies die William Morris koesterde, is lang. Geen wonder dus dat deze Britse creatieve duizendpoot tegenwoordig te boek staat als een visionair die een sterke invloed had op de beweging Arts and Crafts, de art nouveau en het design van de 20e eeuw. Museum La Piscine, in Roubaix, wijdt een tentoonstelling aan deze historische figuur.

 

Volg COLLECT op Instagram!