fbpx

COLLECT : your reference in art, antiques and design

Surinaamse School

Surinaamse SchoolWelverdiende aandacht Over de Surinaamse kunst is kunsthistorisch bijzonder weinig bekend. Lang situeerde men de bloei van de Surinaamse kunstontwikkeling in de jaren ‘50, toen het kunstonderwijs er werd opgericht. Maar klopt deze veronderstelling wel? Het Stedelijk Museum in Amsterdam doorbreekt de mythe en toont deze winter de veelzijdigheid van 75 jaar Surinaamse kunst (1910-1985). TEKST : ELENA LOMBARDO Continue Reading

Foam Talent

Elk jaar zijn alle ogen gericht op het Fotografiemuseum van Amsterdam voor ‘Foam Talents’, een tentoonstelling die opkomend fotografisch talent aan het brede publiek toont. Hoe selecteren de curatoren de deelnemers, waarom is de talent call internationaal gelauwerd en wat kan het Foam ons leren over het verzamelen van fotografie? COLLECT ging een luisterend oor leggen bij de initiatiefnemers.

extra zomernummer

Een extra zomernummer komt naar u toe! Neemt u even uw agenda erbij? De redactie van COLLECT heeft in haar planning namelijk enkele dingen heen en weer geschoven. In de nieuwe planning richten we onze blik nu al resoluut op de zomer, want met de stijgende temperaturen en vaccinaties in zicht zal ook de kunst- en cultuursector dan opnieuw volop Continue Reading

Yves Gastou: man van duizend ringen

Yves Gastou, een antiquair gespecialiseerd in Franse en Italiaanse meubelen, is een bekende figuur in de Parijse wijk Saint-Germain-des-Près. In meer dan dertig jaar heeft hij een indrukwekkende collectie mannenringen aangelegd. Die ringen sprokkelde hij bijeen op zijn vele reizen en bezoeken aan winkels. Zijn fabelachtige verzameling wordt nu voor het eerst tentoongesteld, in Parijs.

Veilen bij Bonhams

In domeinen als Aziatische kunst, oldtimers, hedendaagse kunst, juwelen en impressionisten werkt Bonhams hard aan zijn reputatie als huis van vertrouwen. Koen Samson en Christine de Schaetzen van Bonhams Nederland en België over zeldzame thangka’s, hedonisme en nostalgie.

Jean Brusselmans

Op het Belgische platteland woont schilder Jean Brusselmans (1884-1953) het grootste gedeelte van zijn werkende leven ver weg van de stedelijke kunstwereld. Deze letterlijke afstand zorgt ervoor dat zijn werk maar langzaam erkenning krijgt. Het weerhoudt hem er niet van geheel zijn eigen weg te volgen, resulterend in een unieke schilderstijl die in geen van de avant-garde kunststromingen is onder te brengen.

Karel I & II: koning/verzamelaar

Het is een fascinerend verhaal. Enerzijds is er het tragische lot van de Engelse koning Karel I, onthoofd tijdens de eerste Engelse revolutie, en anderzijds is er het lot van zijn collectie, geconfisqueerd en geveild door Oliver Cromwell om weer geld in de schatkist te brengen en daarna met moeite weer bijeengezameld door Karels erfgenamen. Twee Londense tentoonstellingen doen dit buitengewone avontuur uit de doeken, in het kader van de feestelijkheden ter gelegenheid van de 250e verjaardag van de Royal Academy of Arts in Londen, gesticht in 1768.

Sheila Hicks

Met een weids uitzicht op de stad, zijn nog tot eind april een honderdtal werken van de Amerikaanse textielkunstenares Sheila Hicks te zien in Galerie 3 van het Centre Pompidou in Parijs, de stad die ze sinds begin jaren zestig haar thuis mag noemen. Sheila Hicks werkt op het snijvlak tussen kunst, design, ambacht en architectuur. Haar weerstand om in één van deze hokjes gedwongen te worden, is het gevolg van een verslindende nieuwsgierigheid en een diepe allergie voor academische onderscheidingen.

KOOP EEN DIGITAAL NUMMER

Koop een digitaal nummer van een bestaande uitgave.