fbpx

COLLECT : your reference in art, antiques and design

Jan Schoonhoven

Fabritius, Vermeer, Schoonhoven. Drie verschillende kunstenaars met één gemene deler: Delft. Alle drie genieten ze wereldwijde interesse, maar voor Jan Schoonhoven is er een duidelijk groeiende vraag. Wat maakt hem zo bijzonder en hoe groot is zijn markt? Eigenaar van BorzoGallery Amsterdam Paul van Rosmalen: “Schoonhoven staat aan de top van de Nul-beweging. Hij is het meest ‘puur’ en bleef het dichtst bij de uitgangspunten van ZERO: het seriële karakter, het herhalen van een zelfde beweging, het afzien van kleur, het gebruik van heel eenvoudige en goedkope materialen.”

Kunstkopen na de Brexit

Eindelijk, na veel wikken, wegen en schipperen, is de Brexit-deal rond. Kunsthandelaren, veilinghuizen en transportbedrijven weten na vier en een half jaar onzekerheid nu op zijn minst waar ze aan toe zijn. Terwijl het nieuwe jaar uit de startblokken schiet worden – door de ruis van de aanhoudende pandemie heen – de eerste gevolgen van de afsplitsing merkbaar. We polsten naar de ervaringen van een aantal spelers in de kunstwereld, waaronder Philippe Henricot van Colnaghi London.

Surinaamse School

Surinaamse SchoolWelverdiende aandacht Over de Surinaamse kunst is kunsthistorisch bijzonder weinig bekend. Lang situeerde men de bloei van de Surinaamse kunstontwikkeling in de jaren ‘50, toen het kunstonderwijs er werd opgericht. Maar klopt deze veronderstelling wel? Het Stedelijk Museum in Amsterdam doorbreekt de mythe en toont deze winter de veelzijdigheid van 75 jaar Surinaamse kunst (1910-1985). TEKST : ELENA LOMBARDO Continue Reading

Foam Talent

Elk jaar zijn alle ogen gericht op het Fotografiemuseum van Amsterdam voor ‘Foam Talents’, een tentoonstelling die opkomend fotografisch talent aan het brede publiek toont. Hoe selecteren de curatoren de deelnemers, waarom is de talent call internationaal gelauwerd en wat kan het Foam ons leren over het verzamelen van fotografie? COLLECT ging een luisterend oor leggen bij de initiatiefnemers.

extra zomernummer

Een extra zomernummer komt naar u toe! Neemt u even uw agenda erbij? De redactie van COLLECT heeft in haar planning namelijk enkele dingen heen en weer geschoven. In de nieuwe planning richten we onze blik nu al resoluut op de zomer, want met de stijgende temperaturen en vaccinaties in zicht zal ook de kunst- en cultuursector dan opnieuw volop Continue Reading

Yves Gastou: man van duizend ringen

Yves Gastou, een antiquair gespecialiseerd in Franse en Italiaanse meubelen, is een bekende figuur in de Parijse wijk Saint-Germain-des-Près. In meer dan dertig jaar heeft hij een indrukwekkende collectie mannenringen aangelegd. Die ringen sprokkelde hij bijeen op zijn vele reizen en bezoeken aan winkels. Zijn fabelachtige verzameling wordt nu voor het eerst tentoongesteld, in Parijs.

Veilen bij Bonhams

In domeinen als Aziatische kunst, oldtimers, hedendaagse kunst, juwelen en impressionisten werkt Bonhams hard aan zijn reputatie als huis van vertrouwen. Koen Samson en Christine de Schaetzen van Bonhams Nederland en België over zeldzame thangka’s, hedonisme en nostalgie.

Jean Brusselmans

Op het Belgische platteland woont schilder Jean Brusselmans (1884-1953) het grootste gedeelte van zijn werkende leven ver weg van de stedelijke kunstwereld. Deze letterlijke afstand zorgt ervoor dat zijn werk maar langzaam erkenning krijgt. Het weerhoudt hem er niet van geheel zijn eigen weg te volgen, resulterend in een unieke schilderstijl die in geen van de avant-garde kunststromingen is onder te brengen.

KOOP EEN DIGITAAL NUMMER

Koop een digitaal nummer van een bestaande uitgave.