COLLECT : your reference in art, antiques and design
In de 18e eeuw veroverde Rosalba Carriera Europa met haar luchtige doch treffende pastelportretten. De Zwinger in Dresden toont nu een selectie van ruim 70 werken uit het omvang-rijke oeuvre van deze Italiaanse kunstenaar, aangevuld met ambachtelijk design uit Venetië, de stad waar zij woonde en werkte.
Als twee honden vechten om één been … Opgelet: Bonhams is aan een opmars bezig. Niet op het gebied van high-endveilingrecords, dat laten ze aan de twee grote namen over. Wel op het gebied van veilinglocaties (veertien ondertussen), specialisaties, veilingen en kopers. CEO Bruno Vinciguerra laat er geen twijfel over bestaan: Bonhams kocht dit jaar reeds vier uitmuntende veilinghuizen in vier verschillende landen. Maar daarmee is het spel nog niet gespeeld.
Volgens curator Julia Geerlings moet kunst verder gaan dan het decoratieve van l’art pour l’art. Vanuit tentoonstellingsruimte A Tale of A Tub, in een voormalig badhuis in een jarentwintigarbeiderswijk in Rotterdam, probeert ze de grote vragen van vandaag naar voor de hand liggende en minder voor de hand liggende doelgroepen te brengen. Een wandeling door de wijk Spangen.
Hedendaagse kunst in Venlo. Carla en Paul Wilms hebben er al meer dan vijftien jaar een galerie voor verzamelaars uit Limburg, de Randstad en tot ver over de grenzen. ‘Verzamelhonger lijkt op verliefdheid’
Bij velen is Judith Leyster voornamelijk bekend als een leerlinge van Frans Hals. Alleen is zij vrijwel zeker niét door Hals opgeleid. Het is maar een van de vele misverstanden en vraagtekens die nog bestaan rond deze zeventiende-eeuwse schilder uit Haarlem. Zelfverzekerd kijkt ze ons aan vanaf haar vrolijke zelfportret. Maar wie was Judith Leyster, en wat laat ze na? Het is kunsthistoricus Pieter Biesboer, 32 jaar lang curator van het Frans Hals Museum in Haarlem, die graag duidelijkheid schept over Leyster. "Dat sommige van Judith Leysters vroege genrestukken bijna levensgroot zijn, toont durf."
De precolumbiaanse beschavingen behoren tot de meest mysterieuze uit de menselijke geschiedenis. Er bestaat weliswaar een waaier aan objecten getuigend van die beschavingen, maar verder weten we er amper iets over. Er zijn geen geschreven documenten die ons wijzer kunnen maken over de sociale en religieuze organisatie of de machtsstructuur. Een precolumbiaans beeldje kan zowel een sjamaan, een hogepriesteres, een vorst of een ander personage voorstellen. Toch ben je getroffen door de ruwe schoonheid ervan. Ondanks de delicate context, waarbij de landen van herkomst aandringen op een teruggave, blijft de markt verrassend stabiel. Zelfs bijzonder fraaie stukken kun je nu op de kop tikken voor een schappelijke prijs.
Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), een van de pioniers van het im- pressionisme, was een bijzonder productieve kunstenaar. Werk van hem wordt op de kunstmarkt nog steeds gezien als een waardevaste belegging. Renoir stond bekend om zijn huiselijke en buitentaferelen, weergegeven met een vloeiende toets, subliem lichtgebruik en een schitterend kleurenpalet. Van deze reus van het impressionisme toont het Städel Museum in Frankfurt nu een selectie schilderijen, met als invalshoek de connectie tussen zijn werk en de rococobeweging. COLLECT volgt zijn sterke parcours op de kunstmarkt van Europa, tot de VS naar Azië.
Antwerpen is nog steeds de wereldhoofdstad van de diamant: zo’n 80 procent van de ruwe diamanten passeert door de Scheldestad. Dagelijks wordt er voor ongeveer 50 miljoen euro aan diamanten verhandeld, is de schatting. Met hun prachtige kleuren en weergaloze fonkeling behoren de gekleurde diamanten tot de meest gezochte edelstenen ter wereld. Elk stuk is uniek, want in zijn natuurlijke staat is slechts één op de tienduizend diamanten gekleurd (fancy color). Bleu de France, Dresden Green, Darya-ye-Noor, Wittelsbach-Graff, Golden Jubilee, Hope, Pink Star, Incomparable, Tiffany, Spirit of the Rose: stuk voor stuk legendarische gekleurde diamanten die tot de duurste ter wereld behoren. Arthur Langerman, van het Antwerpse Langerman Diamonds: “Historisch gezien waren de gekleurde diamanten de meest geliefde aan de Europese hoven.”