fbpx

COLLECT : your reference in art, antiques and design

Yves Gastou: man van duizend ringen

Yves Gastou, een antiquair gespecialiseerd in Franse en Italiaanse meubelen, is een bekende figuur in de Parijse wijk Saint-Germain-des-Près. In meer dan dertig jaar heeft hij een indrukwekkende collectie mannenringen aangelegd. Die ringen sprokkelde hij bijeen op zijn vele reizen en bezoeken aan winkels. Zijn fabelachtige verzameling wordt nu voor het eerst tentoongesteld, in Parijs.

Veilen bij Bonhams

In domeinen als Aziatische kunst, oldtimers, hedendaagse kunst, juwelen en impressionisten werkt Bonhams hard aan zijn reputatie als huis van vertrouwen. Koen Samson en Christine de Schaetzen van Bonhams Nederland en België over zeldzame thangka’s, hedonisme en nostalgie.

Jean Brusselmans

Op het Belgische platteland woont schilder Jean Brusselmans (1884-1953) het grootste gedeelte van zijn werkende leven ver weg van de stedelijke kunstwereld. Deze letterlijke afstand zorgt ervoor dat zijn werk maar langzaam erkenning krijgt. Het weerhoudt hem er niet van geheel zijn eigen weg te volgen, resulterend in een unieke schilderstijl die in geen van de avant-garde kunststromingen is onder te brengen.

Karel I & II: koning/verzamelaar

Het is een fascinerend verhaal. Enerzijds is er het tragische lot van de Engelse koning Karel I, onthoofd tijdens de eerste Engelse revolutie, en anderzijds is er het lot van zijn collectie, geconfisqueerd en geveild door Oliver Cromwell om weer geld in de schatkist te brengen en daarna met moeite weer bijeengezameld door Karels erfgenamen. Twee Londense tentoonstellingen doen dit buitengewone avontuur uit de doeken, in het kader van de feestelijkheden ter gelegenheid van de 250e verjaardag van de Royal Academy of Arts in Londen, gesticht in 1768.

Sheila Hicks

Met een weids uitzicht op de stad, zijn nog tot eind april een honderdtal werken van de Amerikaanse textielkunstenares Sheila Hicks te zien in Galerie 3 van het Centre Pompidou in Parijs, de stad die ze sinds begin jaren zestig haar thuis mag noemen. Sheila Hicks werkt op het snijvlak tussen kunst, design, ambacht en architectuur. Haar weerstand om in één van deze hokjes gedwongen te worden, is het gevolg van een verslindende nieuwsgierigheid en een diepe allergie voor academische onderscheidingen.

Pieter Pourbus

Bijna 500 jaar geleden groeit in Gouda een jongen op die een van de meest toonaangevende schilders van zijn tijd wordt. Zijn naam is Pieter Pourbus (1523/24-1584). Hoewel Pourbus in Vlaanderen een naam van faam is, geniet de beste schilder die Gouda ooit heeft voortgebracht in Nederland maar weinig bekendheid. Om daar verandering in te brengen organiseert Museum Gouda, in samenwerking met het Groeningemuseum (Brugge), een tentoonstelling over de schilder. De tentoonstelling brengt Pourbus’ mooiste religieuze schilderijen en portretten samen.

Winterexpo De Haagse Salon

Drie jaar geleden ontstond in Den Haag een mooie traditie uit de samenwerking van drie in Art Deco en Art Nouveau gespecialiseerde kunsthandelaren. Geïnspireerd door de 19e-eeuwse kunstsalons sloegen Jaap Nieuwenhuizen Segaar, Rachel Reijers en Marc Knook toen de handen ineen om elk seizoen een gezamenlijke expositie te organiseren. De winterexpositie op 10 en 11 februari valt samen met de viering van het driejarige bestaan van de samenwerking, en belooft een extra bijzondere editie te worden.

De serene blik van Floris Verster

Vaak in één adem genoemd, is het de eerste keer dat Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel bijeengebracht worden. Museum MORE laat deze vier kunstenaars samen zien in een tentoonstelling die met 120 stillevens, landschappen en portretten meer dan een eeuw realisme omspant. Floris Verster heeft van dit viertal het meest ‘tegenstrijdige’ oeuvre nagelaten. Met zijn monumentale bloemstillevens in een flamboyante stijl zorgde hij voor opschudding in de Nederlandse kunstwereld, maar hij maakte ook minutieus gedetailleerde stillevens op klein formaat.

KOOP EEN DIGITAAL NUMMER

Koop een digitaal nummer van een bestaande uitgave.