Val-Saint-Lambert

De ‘pinggg!’ van kristal

Op 23 september veilt het Luikse huis Hôtel des Ventes Élysée een collectie kristalstukken van Val-Saint-Lambert. Wat zijn die nog waard? En hoe herken je een echte Val-Saint-Lambert? We vroegen het Christophe Fairon.

TEKST: Ben Herremans

De naam klinkt nog altijd als een klok. Val-Saint-Lambert is een kristal- en glasfabriek in Seraing bij Luik. In 1826 vestigde François Kemlin het bedrijf op het terrein van de cisterciënzerabdij van Sint-Lambertus, dicht bij de steenkool voor energie, en bij de Maas voor vervoer. Beroemd om zijn techniek van ‘dubbel gekleurd geslepen’ was glaswerk van Val-Saint-Lambert lange tijd een begeerd verzamelobject en duur relatiegeschenk.

Op 23 september veilt Hôtel des Ventes Élysée in Luik een privécollectie glaswerken van Val-Saint-Lambert. Voor COLLECT selecteerde zaakvoerder Christophe Fairon twee bijzondere stukken uit de collectie. “Ze duiken op in veel referentiewerken over de Belgische glasblazerij”, signaleert hij.

De eerste vaas is van meervoudig gelaagd glas, geëtst met fluorwaterzuur, versierd met een gestileerd floraal motief van gekleurd en met oxidedamp gemetalliseerd email en voorzien van het monogram ‘VSL’. Dit stuk werd tussen 1906 en 1907 gerealiseerd door Muller Frères. In 1905 nam de Fransman Léon Ledru, die vanaf 1888 de artistieke leiding over Val-Saint-Lambert had, de broers Henri en Désiré Muller in dienst. Zij voegden art nouveau aan de productie toe: een stijl met een verscheidenheid aan kleurschakeringen en contrastrijke schitteringen, waarin de symboliek van de bloem overheerste.

De tweede vaas werd door Modeste Denoël (1869-1940) gecreëerd in 1927, in de art-decoperiode. De Vase Léopoldville, van mondgeblazen geslepen kristal, heeft de vorm van een kalebas, opvallende violetkleuren en met zuur geëtste plantenmotieven in een decor van moiré (gevlamd glanseffect) van gedeeltelijk door galvanisatie gemetalliseerd zilver.

VERSPREID PATRIMONIUM

“De prijs voor een stuk van Val-Saint-Lambert is stabiel”, zegt Fairon. “Dat betekent: laag voor alles wat courant is. Alledaagse objecten van Val-Saint-Lambert gaan van de hand voor 100 à 150 euro. Voor dat luttele bedrag haal je al een authentiek stuk in huis. Die twee vazen zijn natuurlijk buitengewoon. Die zijn duurder, maar we spreken nooit over duizenden euro. Ik schat dat ze tussen 1000 en 2000 euro gaan.”